НЕФКО надає кошти на реконструкцію освітлення в Олевську

За допомогою фінансової корпорації  НЕФКО міська рада планує реалізувати масштабний проект по реконструкції вуличного освітлення, замінивши його на енергозберігаюче.

31 травня відбулась робоча зустріч представників органів місцевого самоврядування на чолі з міським головою Олегом Омельчуком та представників корпорації НЕФКО в Україні: спеціалістом з інвестиційних питань Анною  Мінаковою, керівником групи місцевих експертів (2010-2014 рр. працював міським головою Житомира) Володимиром Дебоєм та спеціалістом з питань освітлення Анатолієм Дерев’янком.

Корпорація готова підписати договір з Олевською ОТГ на отримання кредитних коштів в сумі до 400 тисяч євро (близько 12 мільйонів гривень)  під 3% річних у гривнях на 5 років. У разі згоди, міська рада повинна буде співфінансувати проект у кількості 10% від суми кредиту. Обсяги та умови запозичень будуть погоджені із  Міністерством Фінансів України, а кредитні договори зареєстровані Національним Банком України у встановленому законом порядку.

«Це кредит у гривнях під 3% річних на 5 років. 3% річних – це нижче рівня інфляції. Він (ред. кредит) може бути тільки до 400 тисяч євро, це максимальна сума цього пакету і 10% співфінансування міста. Це основні вимоги», – озвучив Володимир Дебой. Зазначив, що це найвигідніший кредит  в Україні. Для прикладу навів Житомир, який свого часу теж був учасником проекту НЕФКО. У 2014 році місто брало кредит у 3 мільйони євро (у гривнях) на виконання енергоефективних заходів у 19 будівлях бюджетної сфери міста, у 2018 році проект завершили, повернувши за весь час ті ж самі кошти. Мовляв, за рахунок економії на використанні електроенергії, експлуатації та утриманні старого обладнання можна буде сплачувати відсотки. Заодно додав, що НЕФКО реалізовує десятки проектів по усій Україні. Наразі такий же проект із освітлення реалізовують в сусідній Овруцькій ОТГ, там днями підписують перші документи.

Учасниками заходу було озвучено ряд питань, в тому числі про проведення тендеру. На виконання проекту буде оголошено тендер, однак взяти в ньому участь зможуть лише ті, хто відповідає вимогам корпорації.

  • Середньорічний дохід протягом попередніх трьох років має бути щонайменше у 2 рази більшим від пропонованої Учасником ціни контракту;
  • У разі подання тендеру спільним підприємством, асоціацією або консорціумом, лідируючий партнер повинен задовольняти цій вимозі щонайменше на 50%;
  • Учасник тендеру успішно постачав подібні устаткування та роботи іншим замовникам, і виконав, принаймні, п’ять подібні контракти за останні п’ять років.

Наразі головне завдання – створення бізнес-плану, над ним працюватиме робоча група створена у міській раді (керівник – заступник міського голови Олександр Ніколайчук) та консультант від НЕФКО. Заодно було обговорено та погоджено ряд робочих питань.

На завершення міський голова подякував за цікаву та корисну зустріч, яка стала початком співпраці та зазначив, що це гарна нагода для громади вирішити проблему із вуличним освітленням.  

До відома:

НЕФКО – коротка назва Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO), створеної в 1990 році п’ятьма країнами Північної Європи: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією.

Корпорація надає фінансову підтримку різним екологічно важливим проектам, головним чином, у країнах Центральної і Східної Європи, включаючи й Україну. Діяльність НЕФКО координується з головного офісу в Гельсінкі. Пріоритетними напрямками є економічно вигідні проекти скорочення викидів парникових газів, поліпшення стану Балтійського моря, зниження забруднення навколишнього середовища токсичними речовинами. В інвестиційному портфелі корпорації сотні малих і середніх проектів, спрямованих на покращення стану навколишнього середовища, енергозбереження у сфері теплового господарства, комунальному секторі.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту