Олевська ОТГ разом із експертами Ради Європи розроблятиме Стратегію розвитку громади

Олевська міська рада одна з п’яти об’єднаних громад приймає участь в проекті Асоціації ОТГ “Впровадження сучасних інструментів муніципального менеджменту в нових ОТГ”, який став переможцем конкурсу Ради Європи.

На відкриття стартового семінару, що відбувся 18-19 серпня в м.Київ, завітав голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг. У своєму вітальному слові він зазначив, що ОТГ є лідерами реформи, а отже вони покликані створювати кращі практики, алгоритми яких надалі поширюватимуться як в Україні, так і, цілком можливо, за її межами.

“Асоціація є голосом об’єднаних громад, голосом змін, а тому для Ради Європи важливо мати партнером Асоціацію об’єднаних територіальних громад”, – наголосив п. Енберг.

Асоціація ОТГ, до якої входить 91 громада, відібрала для участі в цьому проекті п’ять об’єднаних громад це – Олевська ОТГ (Житомирська область), Зимнівська ОТГ (Волинська область), Великобагачанська ОТГ (Полтавська область), Пирятинська ОТГ (Полтавська область) та Черкаська ОТГ (Донецька область). Олевську ОТГ на семінарі представляли міський голова Олег Омельчук, його заступник Олександр Ніколайчук та радник Тамара Заруба.

 «Ніхто не проживає те, що проживаєте ви. Це нове місцеве самоврядування», – звернулася до представників об’єднаних громад  виконавчий директор Асоціації ОТГ Валентина Полтавець. Також додала, що стратегічне планування для території сіл і міста, що поєднані, стане запорукою економічного та культурного розвитку громади вцілому.

Міський голова Олег Омельчук підписав Меморандум про реалізацію проекту «Розробка стратегічного плану розвитку Олевської ОТГ». Вже наразі готується розпорядження про створення робочої групи, яка працюватиме над стратегічним планом розвитку громади. Наступним етапом стане опитування звичайних жителів та представників бізнесу про їх бачення майбутнього громади. ). У межах проекту Олевська міська рада також отримає 160 тис. грн на придбання технічного обладнання (комп’ютерів, програмного забезпечення, інше).

Створення нових і за формою, і за змістом адміністративних одиниць в процесі децентралізації породжує багато викликів як для їх керівників, так і для мешканців. Тому допомога об’єднаним територіальним громадам в налагодженні та систематизації їхньої діяльності, створенні стратегічного бачення і планування  є дуже важливою. Стратегічний план розвитку – це не просто черговий документ міської ради, це чіткий план того, що буде відбуватися з громадою у найближчі 10-15 років. Які сфери або діяльність в ній варто розвивати, куди вкладати кошти, залучати інвесторів.

Також в межах семінару обговорили питання державної підтримки ОТГ, планування місцевих бюджетів, співробітництво між громадами, якість надання публічних послуг, організація діяльності ЦНАПу, інше.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту