Педагогічна конференція, або Головні зміни в школах Олевської ОТГ

 

Коротко читайте про головні зміни в освітніх закладах Олевської ОТГ

Щорічно перед початком нового навчального року, в Олевську проходить педагогічна конференція, в якій йшлося про стан та перспективи розвитку освітянської галузі, досягнення та проблеми, що турбують педагогічних працівників та керівників закладів освіти. Така конференція відбулася в Олевську 30 серпня. Роботу конференції традиційно відкрив начальник відділу освіти, молоді та спорту Левченко В.П. Відтак керівник освітянської галузі об’єднаної громади привітав всіх із Днем знань і початком нового 2017-2018 навчального року, підбив підсумки і окреслив подальшу роботу.

Розпочнемо з приємних змін і перспектив. У 2016 році закуплено сучасний кабінет хімії за 199 тис. грн. в Олевську ЗОШ №3. У 2016 році було виділено 748 тис. грн. на придбання комп’ютерної техніки, обладнання для харчоблоків, 205 тис. грн для закупівлі підручників, 12 тис. грн на систему очищення води для Варварівської ЗОШ.

Рішенням сесії міської ради від 11 серпня 2017 року передбачено 660 тис. грн. на встановлення вікон у 10 школах, капітальний ремонт санвузлів у олевських ЗОШ №2 і №3 та Кишинській школі. Субвенцією передбачено кошти на реконструкцію системи опалення Тепеницької школи та встановлення вікон в Кишинській.

У цьому році будуть проведені роботи по термосанації Олевської гімназії на суму 3,5 млн грн. У 2018 році планується провести термосанацію (утеплення) приміщень в Лопатицькій та Замисловицькій школах.

Дитячі садочки

Планується відкриття ДНЗ в с. Покровське та відкриття додаткових груп в Сущанському ДНЗ, Зольня та Юрове. Виділено кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації для Копищенського ДНЗ. Під дитячий садочок реконструюють двоповерхове приміщення сільської ради.

У поточному році на ДНЗ було виділено 350 тисяч гривень, на які придбано меблі, м’який інвентар, посібники, кухонне приладдя, столовий посуд. На поточні ремонти приміщень, котелень, ігрових та спортивних майданчиків витрачено 135 тис. грн. Серед проблем – застаріла матеріально-технічна база, жоден ДНЗ не підключений до мережі інтернет.

Школи

У 2017-2018 навчальному році у 35 загальноосвітніх школах буде навчатися 4349 учнів. Сільські школи мають проблеми з наповнюваністю класів, зокрема Дружбівський  НВК (з 11 класів сформовано 5) та Новоозерянський НВК (з 11 класів сформовано 7). Найбільша наповнюваність  класів в Олевській гімназії, найменша – у Джерельській та Болярській школах.

316 учнів з 32 сіл ОТГ підвозяться до місць навчання, на балансі відділу освіти знаходиться 6 шкільних автобусів. Забезпечується безкоштовний підвіз 142 учителів до місць роботи. У 2016 році придбано шкільний автобус, який у цьому навчальному році працюватиме на копищенському напрямку.

Досягнення

У цьому році завершили навчання 212 випускників 11 класів. Досягнень не так багато, лише 9 золотих медалей і 4 срібні. Приємним є факт, що учениця Олевської гімназії Аліна  Павленко отримала 200 балів по ЗНО з хімії (учитель Куриленко А.І.). Інші тести вона написала теж вдало, отримавши 199 балів з біології та 197 балів з української мови та літератури.

Аналіз результатів ЗНО показав, що з української мови лише 16 учнів отримали більше 180 балів (не подолали поріг у 100 балів 30 учнів), з історії України лише 3 учні отримали більше 180 балів (не подолали поріг у 100 балів 40 учнів), з математики лише 1 учень отримав більше 180 балів (не подолали поріг у 100 балів 50 учнів).

Начальник відділу освіти, молоді та спорту зазначив, що за таких результатів виникли питання до об’єктивності оцінювання знань випускників, адже є розбіжності між результатами річних оцінок і результатів ДПА.

У II етапі Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін взяли участь 772 учні. Найкращі результати показали команди Олевської гімназії  (39 призових місць), Олевської ЗОШ №3 (29 призових місць), Олевської ЗОШ №2 (18 призових місць). На обласному рівні наші учні вибороли 12 дипломів.  Це вихованці Асанової Л.Р., Корнійчука І.В., Виговської В.Л., Кот І.В. (Олевська гімназія), Ничипорчук С.В. (Лопатицька ЗОШ), Штурби І.І. (Варварівська), Ліньової В.М. (Олевська ЗОШ №3).

Учні Ніколайчук Л.Є. (Олевська гімназія) та Малиновської О.М. (Олевська ЗОШ №2) стали переможцями обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН. Цьогоріч у районному конкурсі  «Учитель року» взяли участь 12 педагогів, високий професіоналізм на обласному рівні продемонструвала Денисюк Н.В. – вчитель біології Камянської ЗОШ.

Найкращий результат у Спартакіаді досягли учні гімназії та олевських ЗОШ №2 і №3. Серед шкіл I-II ступенів переможцями стали Сущанська, Зольнянська та Корощинська ЗОШ. Перемогу у військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура») взяли участь 20 роїв зі шкіл району. Переможцями стали рій «Поліська Січ» Лопатицької школи, «Патріоти» Зубковицької школи та «Патріот» Дружбівського НВК.

Харчування

З 1 вересня харчування учнів, які проживають у третій зоні радіоактивного забруднення, буде проводитись за кошти батьків. Сума відшкодування за харчування становитиме 380 грн, середня вартість обідів сягне 19-20 гривень. У 2016 році оновлено  матеріальну базу харчоблоків на 175 тис. грн.

Читайте Хто і коли харчуватиме дітей в школах Олевської ОТГ
 http://olevsk-gromada.gov.ua/2017/08/22/hto-koli-harchuvatime-ditey-v-shkolah-olevskoyi-otg/

Основними проблемами на початок навчального року є недостатня кількість букварів для першокласників, 4-й і 7-ий класи забезпечені підручниками на 85%, для 9-х класів надійшло лише 30% підручників. Очікувано, весь навчальний матеріал надійде у вересні.

В закладах освіти проблемними залишаються недостатня матеріально-технічна база, низьке забезпечення сучасними інформаційними та комп’ютерними технологіями, підключення до мережі інтернет.

У своїх виступах педагоги навчальних закладів зазначили, що в старих умовах їм буде складно «будувати нову українську школу». Вчителів і батьків не перестають хвилювати умови навчання – температурний режим в класах, харчування, водозабезпечення, наявність внутрішніх туалетів, шкільні меблі, сучасне обладнання.

Голова ОТГ Олег Омельчук у своєму виступі зазначив, що буде створена робоча група, яка вивчить питання стану і забезпечення опорних шкіл.

Директор Олевської гімназії Євгеній Рябой наголосив на надані навчальним закладам фінансової автономії; передбачити заохочення вчителів, які готують учнів до МАН; необхідність створення сервісної служби, які обслуговуватимуть заклад (щоб директор займався навчальним процесом, а не вирішував господарчі питання).

Вчитель англійської мови ЗОШ №3 В’ячеслав Бочковський висловив обурення з приводу використання жителями феєрверків на святах (на міських заходах не використовують салют з 2014 року),  мовляв на таких людей треба вплинути рішенням міської влади. Запропонував встановити у всіх школах ОТГ стенди з Героями, які захищають Україну.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту