Молоді про репродуктивне та статеве життя

Ваше репродуктивне та статеве здоров’я залежить від вас самих!

Природно, що сексуальність людини завжди реалізується через її сексуальну активність. Але засоби реалізації цієї активності можуть бути різними. Серед них можна вибрати те, що, з одного боку, допоможе уникнути певних проблем, а з другого, – принесе гармонію у взаємовідносини.

Пам’ятай!

Ранні статеві зв’язки негативно впливають на молодий і ще не сформований організм. Доведено, що дівчата, які почали статеве життя у ранньому віці, мають більшу вірогідність захворіти на онкологічні захворювання (наприклад, рак шийки матки). Причиною цього є те, що дівчата не завжди мають повну і правильну інформацію щодо можливості не бажаної вагітності, методів контрацепції та про інфекції, що передаються статевим шляхом, і, відповідно наражають себе на ризик виникнення небажаних наслідків.

Оптимальний вік для народження дітей – 20-35 років. Доведено, що коли вагітність виникає раніше або пізніше, ризик виникнення різноманітних ускладнень зростає в декілька разів. Варто завжди пам’ятати, що аборт приносить непоправну шкоду здоров’ю жінки. Аборт – найгірший метод регулювання народжуваності; йому можливо і потрібно запобігати, використовуючи сучасні методи контрацепції. Рішення щодо переваг якогось методу, краще приймати після того, як Ви довідаєтесь про всі методи контрацепції та проконсультуєтесь з лікарем.

Що таке ІПСШ?

ІПСШ це інфекції, які передаються статевим шляхом. До ІПСШ належить сифіліс, гонорея, хламідіоз, тріхомоніаз, геніальний герпес, ВІЛ/СНІД та інші. На сьогодні відомо понад 40 збудників хвороб, які передаються статевим шляхом. Легковажність, нестриманість, безвідповідальність, небажання чи не здатність передбачити і врахувати наслідки своєї поведінки часто призводить людину до захворювання на ІПСШ. Щоб уберегти себе від інфікування ІПСШ, варто:

  • утримуватися від статевих стосунків;
  • якщо Ви вже маєте статеві стосунки, слід дотримуватися контрацепції «безпечного сексу», тобто користуватися презервативом у всіх випадках сексуальних контактів і застосовувати так звані альтернативні форми статевих стосунків;
  • не допускати, щоб біологічні речовини інших осіб (особливо кров, сперма, виділення з піхви) потрапляли на вашу шкіру або слизові оболонки;
  • мати статеві стосунки тільки з одним постійним партнером. Відслідковується пряма залежність імовірності зараження від кількості сексуальних партнерів;
  • враховуючи те, що деякі ІПСШ передаються не тільки статевим шляхом, а й не статевим (побутовим) шляхом, слід дотримуватися чітких правил особистої гігієни: не користуватися чужою білизною, рушником, губкою, зубною щіткою, бритвою, помадою тощо.

Починати статеве життя чи зачекати – це Ваш вибір, Ви маєте зробити його самі! Але все більше Ваших однолітків роблять його на користь утримання від сексу до шлюбу. Якщо Ви почуваєте себе не готовими до сексуальних стосунків, відповідальніше буде їх відкласти.

Це не означає, що треба відмовитися від сексу назавжди. Просто на все – свій час.

 

Комунальна установа «Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олевської міської ради».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту