Сімейні форми влаштування дітей

Все найкраще, що є на землі, починається з сім’ї. Без неї, як без природи, людство обійтися не може. «З родини йде життя людини», – говорить народна мудрість. Тут дитина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра.

На жаль, не всім даровано таке щастя. Відсутність батьківського тепла, маминої колискової на ніч, іграшок та подарунків на свята від рідних – усе це є життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ці діти живуть в інтернатах, мають одяг та їжу, влітку вони відпочивають в оздоровчих таборах, але єдине – їх ніхто не чекає, і нікому пожалітись про забите коліно чи успіх у спортивних змаганнях.

Позбавлення дитини сім’ї можна назвати не просто важким періодом в її житті, а долею, яка дає себе знати вже з перших днів втрати родини. Життя дитини поза люблячим сімейним оточенням стає відразу важким. У кожного своє уявлення про щастя, але дитині бути щасливою без батьків неможливо. Зараз вже нікого не потрібно переконувати у тому, що виховання в умовах державних інституцій травмує  дитину, різко змінює її долю, руйнує звичну систему взаємовідносин з навколишнім світом, робить неможливим реалізацію потенційних можливостей дитини.     

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.      

 В Україні існує чотири форми сімейного  влаштування дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

У с и н о в л е н н я – це форма виховання, за якої дитина у правовому відношенні повністю прирівнюється до рідних дітей, набуває в особі усиновлювачів батьків, рідну сім’ю. І є безперечно найкращою для дитини.

О п і к а – встановлюється над неповнолітніми дітьми віком до 14 років, п і к л у в а н н я встановлюється над неповнолітніми дітьми віком від 15 до 18 років.

П р и й о м н а  с і мя – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Д и т я ч и й  б у д и н о к  с і м е й н о г о  т и п у – це окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як п’ять дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

Кандидати у прийомні батьки, батьки-вихователі повинні пройти навчання в обласному центрі соціальних служб  для сім’ї, дітей та молоді.

Якщо у Вас виникло бажання допомогти дитині, яка залишилася без батьківського піклування і Ви хочете взяти її у свою родину, за детальнішою інформацією звертайтеся в комунальну установу «Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олевської міської ради», який знаходиться за адресою: м. Олевськ вулиця Володимирська, 1, тел. 2 16 65. Спеціалісти центру нададуть Вам інформацію, щодо можливості влаштування дитини, яка потребує влаштування в сімейні форми виховання.

 Комунальна установа «Центр соціальних служб для сім’ї,

дітей та молоді Олевської міської ради»

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту