Олевська міська рада планує встановити сміттєсортувальну лінію

Директор Інституту екології та екологічної кібернетики Вінницького національного технічного університету, доктор технічних наук, професор, Відмінник освіти України, Заслужений природоохоронець України Василь Григорович Петрук презентував в Олевській міській раді проект «Дослідження та обґрунтування системи поводження з побутовими відходами у населених пунктах Олевської ОТГ». В цьому йому допомагали кандидат технічних наук, доцент кафедри екології та екологічної безпеки Вінницького національного технічного університету Віталій Анатолійович Іщенко та доцент кафедри екології та екологічної безпеки, кандидат технічних наук Роман Васильович Петрук.  

На даний момент проблема сміття в Україні стоїть дуже гостро. Лише під офіційними звалищами поховано 43 тисячі квадратних кілометрів української землі (це приблизно дорівнює площі всієї Данії).

Згідно Закону України «Про відходи» з початку 2018 року вступає в силу норма про заборону захоронення неперероблених побутових відходів. Це тягне за собою необхідність зобов’язання громадян України сортувати все сміття за видами.

Представники Вінницького національного технічного університету виконували науково-дослідні роботи по обґрунтуванню системи поводження з побутовими відходами у населених пунктах Олевської  об’єднаної територіальної громади. Ними був підготовлений об’ємний проект, який включає в себе детальний розрахунок можливостей будівництва підприємства по сортуванню сміття в Олевську. Раніше міська рада передбачила фінансування на даний природоохоронний проект загальною сумою 50 тис. грн.

Згідно базової схеми сортування ТПВ, сміття ділиться на вологу фракцію (харчові рештки, вуличний змет та інші побутові відходи, які легко розкладаються у навколишньому середовищі) та суху фракцію (папір, пластик, скло, метали тощо). Після сортування відходів, для подальшої їх переробки та реалізації, цінна саме суха фракція.

За економічними розрахунками, для будування сміттєсортувального підприємства в Олевській ОТГ необхідно 4 млн. грн., з них: конвеєрна лінія – 50 тис. грн., преси (2 шт.) – 40 тис. грн., ангар – 1,1 млн. грн., дробарка – 105 тис. грн., вібросито – 38,5 тис. грн., магнітний сепаратор – 36 тис. грн., пиловий циклон – 21 тис. грн., електрообладнання – 55 тис. грн., сміттєвоз – 2 млн. грн. та 100 контейнерів – 500 тис. грн. Проте, є можливість зекономити на ангарі близько 1 млн. грн., переобладнавши вже існуюче приміщення, що підходить за характеристиками.

Крім того, було представлено етапи створення підприємства на території Олевської громади, майбутні можливі маршрути перевозки побутових відходів та економічний розрахунок по сміттєсортувальному комплексу.   

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту