Тетяна Савченко з Кишина – в жіночій збірній України з параволейболу

Жителька Олевщини Тетяна Савченко у складі жіночої збірної України виборола срібло Чемпіонату Європи з параволейболу. Змагання тривали з 4 по 11 листопада у місті Пореч, Хорватія. В аеропорту Бориспіль віце-чемпіонів зустрічав президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Всього наша команда зіграла 7 ігор, програвши лише російській збірній з рахунком 0:3. Українці отримали перемогу в змаганні з командами: Нідерландів, Німеччини, Італії, Угорщини та Фінляндії. Тренер української жіночої збірної – Ярослав Майлован. Уродженка Олевщини грала в основному складі команди. За оцінками керівництва Національного паралімпійського комітету України, такий виступ збірної – достойна перемога! Варто зазначити, що половина жіночої команди – нові гравці, попри це спортсменкам вдалося випередити сильні європейські команди. Наразі жіноча збірна ще шукає нові обличчя.

Тетяна Савченко народилась і навчалась в селі Кишин. Дівчина має вроджену ваду ноги і має інвалідність, проте завжди відчувала тягу до різних видів спорту. Після закінчення Кишинської школи вступила до Національного педагогічного університету імені Драгоманова на спеціальність логопедія та спеціальна психологія.

Згадує, що якийсь час нудьгувала, коли рано закінчувались пари в університеті. Зовсім випадково дізналася про «Інвоспорт» . «Я навіть не знала, що є такий параолімпійський рух», – коментує дівчина. Тому вирішила спробувати себе у професійному спорті, зокрема у настільному тенісі. Плідна робота давалася взнаки – Тетяна Савченко виборювала нагороди в цьому виді спорту.

Пізніше Тетяні порадили звернути увагу на волейбол, завдяки її статурі. Вона розповідає, що спочатку була здивована методом гри в параволейбол і не наважилася на цей крок. Проте, трохи згодом, Тетяна Савченко все ж таки почала грати у волейбол і не даремно. Адже незабаром дівчина потрапила до жіночої збірної України. Особистий тренер Тетяни – Олег Крайній.

У волейбол для спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату грають сидячи, знімаючи всі протези та без інвалідних візочків. Для жінок висота сітки становить 105 см. Загалом, правила суттєво не відрізняються, окрім обумовлення специфічних моментів.

Жіноча збірна України, у складі з нашою землячкою, грала не лише у близьких європейських країнах, а й на далекому сході – Китаї та Японії. Наразі команда готується до Чемпіонату світу з волейболу сидячи, який відбудеться у липні 2018 року в Голландії. Крім того, нашій землячці Тетяні Савченко присуджують звання Майстер спорту України.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту