Міський голова взяв участь у семінарі Клубу мерів

Міський голова Олег Омельчук взяв участь у семінарах-конференціях для керівників органів місцевого самоврядування на тему «Всеукраїнський інвестиційний проект електрогенеруючого домобудування «OptimaHouse» та «Енергоефективне ЖКГ», які відбулись за підтримки Клубу мерів 21 листопада у м.Київ.

У заході взяли участь координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко, координатор Проекту IFC (World Bank Group) Енергоефективність у житловому секторі України Олена Деригуз, директор ДП «НДІБК» Геннадій Фаренюк, Директор НТЦ АБУ Іван Перегінець та інші.

На початку семінару Олена Деригуз розповіла про новоприйняті закони, які спрямовані на реформування галузі ЖКГ – «Про енергоефективність будівель», «Про фонд енергоефективності», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги». Вона пояснила, як саме ці закони будуть взаємодіяти між собою з метою стимулювати підвищення енергоефективності житлових будинків. 
«Кожен багатоквартирний будинок унікальний. Тому потрібно правильно підходити до енергосанації будівель. Саме для цього і існує закон про енергетичну ефективність будівель, що передбачає неодмінне проведення енергоаудитів у тих випадках, коли передбачається залучення бюджетних коштів на термомодернізацію», – зазначила вони. 
Також експертка розповіла про значне зростання попиту серед ОСББ на програму «теплих кредитів» та про фінансові проблеми щодо їх фінансування (докладніше про ці проблеми продовжила Тетяна Бойко). На завершення Олена Деригуз навела конкретні приклади ефективності заходів, передбачених програмою «теплих кредитів» – ОСББ «8 березня», ОСББ «Явір» та інші.

Іван Перегінець розповів учасникам про новий архітектурний проект «пасивного будинку» Optima House, описавши переваги такого проекту. Він наголосив, що будинок Optima House є не просто пасивним, але виробляє більше електроенергії, аніж споживає. В свою чергу Геннадій Фаренюк навів приклади нормативної бази проведення енергоефективних заходів, а також розповів про останні зміни у цих документах.

Тетяна Бойко розповіла про організаційні та фінансові аспекти енергомодернізації житлового фонду в Україні. 
На початку свого виступу Тетяна Бойко звернула увагу аудиторії на той факт, що у бюджеті на 2018 рік практично не передбачені кошти на підтримку термомодернізації багатоквартирних будинків, тобто «теплих кредитів» для ОСББ. А коштів, передбачених для фізичних осіб, явно недостатньо у порівнянні із потребами. 
Тетяна Бойко наголосила, що за діючим законодавством усі приміщення спільного користування та права на земельну ділянку є спільним майном співвласників будинку. Таким чином, дбати про це майно мають самі співвласники, а це в свою чергу означає, що термомодернізація багатоквартирних будинків – залежить безпосередньо від волі співвласників будинку. І тому єдиний дієвий механізм залучати «теплі кредити» та модернізувати будинки – можливий лише після створення ОСББ – юридичної особи, якій і надасть такий кредит банк. 
«Найбільш ефективний інструмент фінансування енергоефективності у житловому фонді – це програми співфінансування. Але, на жаль програма IQ Energy не розрахована на ОСББ, а от на «теплі кредити» кошти для ОСББ закінчилися іще у серпні. А на 2018 рік виділено всього 23 млн грн.. А це значить, що кошти завершаться іще на початку року. По суті, за ці кошти неможливо провести суттєвих заходів. Мінімум на потреби ОСББ потрібно 150 млн грн», – наголосила експертка. 
Вона також звернула увагу на дієвість місцевих програм фінансування енергоефективних заходів, проте наголосила, що програма «70/30», що діє у Києві, не є виключно спрямованою на енергомодернізацію. 
Також Тетяна Бойко звернула увагу на іще один ефективний механізм – енергосервісних компаній. Проте експертка підкреслила, що він найбільш дієвий для бюджетних будівель, адже для багатоквартирних будинків він іще не набув достатнього поширення.

Презентація

Преза-Управління енергією -скорочена

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту