Інтерв’ю з сімейними лікарями Центру первинної медико-санітарної допомоги

19 жовтня 2017 року Верховною Радою України була прийнята в другому читанні медична реформа, яка стосується надання первинної медичної допомоги жителям та стартує з 1 січня 2018 року. Про те, як надаватимуть медичні послуги сімейні лікарі Центру первинної медико-санітарної допомоги (далі ЦПМСД) в умовах нової реформи та про важливі зміни для жителів Олевської громади запитали в головного лікаря Центру(сімейного лікаря) Орлицької Людмили Володимирівни, завідуючої амбулаторно-поліклінічною службою ЦПМСД, сімейного лікаря Казюк Світлани Миколаївни та сімейного лікаря Вишневської Олени Євгеніївни.

– Які послуги надаватиме сімейний лікар?
– Для людей майже нічого не зміниться, вони отримуватимуть таку ж медичну допомогу, як і до реформи. Головний обов’язок сімейного лікаря, педіатра, терапевта – вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі та інших станах: захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги. А також профілактика захворювань груп ризику, вакцинація, видача медичних довідок та лікарняних листків, виписування рецептів за Урядовою програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки», та рецепти на ліки для хворих пільгових категорій.
– Хтось уже заключив угоду з сімейним лікарем? Де це можна зробити і в який термін?
– Вже уклали угоду близько 6833 людей. Наразі бланки декларацій частково розповсюдили по сільських населених пунктах. Для того, щоб підписати угоду не обов’язково їхати до Олевська, підписати угоду можна у сільських медичних закладах – ФП, ФАПах, амбулаторіях. Ми просимо людей визначитися з вибором лікаря до 25 грудня, а краще ще раніше, адже дані з паперових носіїв треба перенести до електронної системи охорони здоров’я – eHealth, де буде міститися вся інформація про пацієнта.
– Що потрібно для заповнення декларації? На який термін вона укладається?
– Потрібні паспорт, ідентифікаційний код. Декларація підписується безстроково і діє до моменту, доки людина не вирішить змінити лікаря.
– Чи обов’язково родині укладати угоду з одним лікарем?
– Ні, не обов’язково. Наприклад, дружина може укласти угоду з одним лікарем, чоловік з іншим. До речі, угоду можна укласти незалежно від місця проживання чи реєстрації.
– Чи потрібно батькам укладати договір з педіатром?
– Так. Батьки можуть укласти договір з педіатром. На дітей від 14 років, за бажанням батьків, можна укласти договір з сімейним лікарем.
– Як змінити сімейного лікаря, після дати N, якщо він не сподобався? Як часто можна змінювати сімейного лікаря протягом року?
– Змінити лікаря можна буде просто звернувшись до іншого фахівця і під час прийому уклавши новий договір. Буде працювати електронна система, яка передбачає, що з укладенням нового договору в той же момент попередній договір втрачає чинність.
– Як бути, коли сімейний лікар піде у відпустку або з інших причин буде відсутній?
– Всі ми люди. Звісно, ми хворіємо, їдемо на курси, у нас є відпустка, у нас є діти, які теж хворіють. Ми будемо взаємозаміняти один одного як це було раніше. Про ці зміни будуть повідомлені наші пацієнти. Також консультації по телефону надаватиме медична сестра.
– Скільки разів на рік може звернутися пацієнт до лікаря? На оплату це впливає?
– Людина може звертатися до лікаря стільки разів – скільки захоче, або скільки це буде потрібно. Ці медичні послуги оплачує держава, згідно закону за попередніми даними ця сума становитиме 370 грн./ рік на одну людину.
– Як обслуговуватимуться люди, які не уклали угоди?
– Особи, що не уклали угоди з лікарями зможуть отримати безкоштовну консультацію одноразово, а надалі прийом лікаря буде оплачуватися коштом пацієнта, так як за особу, яка не уклала договір (декларацію) з лікарем, держава не зможе заплатити і пацієнт змушений буде робити це самостійно.
– Ви вже умовно ділили пацієнтів. Скільки припадає людей на 1 сімейного лікаря?
– У штаті Центру первинної медико-санітарної допомоги 22 лікарів (натисність на підкреслення), з них 5 педіатрів. На одного лікаря припадає приблизно 1500 людей. Укладати договір можна не більше, як з 2000 пацієнтами – це ліміт. На педіатрів на даний час лягає навантаження приблизно 800 дітей. Однак, ми ще чекаємо наказів, які ці питання врегулюють.
– Якою буде оплата лікарів та медсестер?
– Якщо помножити 1500 людей на 370 гривень гарантованих державою, то маємо суму у 555 000 гривень на рік; в місяць ця сума становитиме 46 250 гривень на медичну практику, з яких потрібно заплатити лікарю, медсестрі, санітарці, бухгалтерам,статистикам, водіям, опалювачам та інше. Дійсно постає питання як і за що утримувати існуючий штат медичних працівників, адже на одного лікаря ЦПМСД – 8 медичних сестер.
– Лікар здійснюватиме виїзди в села?
– Так. Принаймні до кінця року так буде, адже кожен лікар закріплений за певною дільницею. Лікар підписує угоду з людьми із різних населених пунктів, тому за яким принципом він буде їздити в села поки не зрозуміло. В подальшому збереження мережі медичних закладів залежатиме від громади. В умовах нової медреформи, утримання 16 фельдшерських пунктів, які обслуговують менше 300 жителів, 7 амбулаторій,де відсутній лікар «лягають» на плечі ОТГ.
– Як можна буде потрапити до лікаря вторинної ланки, в нашому випадку Олевської центральної лікарні?
– Держава покриває обстеження, консультацію та призначення лікування лікаря спеціалізованого або високоспеціалізованого медичного закладу тільки за умови направлення від сімейного лікаря, педіатра, терапевта. Кожна людина в разі необхідності зможе звернутись до будь-якого лікаря-спеціаліста без направлення сімейного лікаря і отримати допомогу, але в цьому випадку пацієнту доведеться сплатити повну вартість послуг лікаря і лікування. У цій сфері реформування розпочнеться у 2020 році.
– Чи покращиться забезпечення лікарів?
– Кожному лікарю потрібно мати комп’ютер та принтер зі сканером. З Державного бюджету України виділять 4 млрд гривень на реформування сільської медицини. За яким принципом її розподілять поки не відомо.
– Щоб Ви порадили людям при виборі лікаря?
– У нас всі лікарі високоспеціалізовані, всі підвищують свою кваліфікацію. Жоден лікар не хоче нашкодити хворому. Тому в інтересах пацієнтів дотримуватися та виконувати всі рекомендації та призначення свого лікаря. Шановні жителі громади! Якщо Ви вже маєте лікаря, який спостерігає за Вами та членами Вашої родини, Ви до нього звикли і Ви йому довіряєте – просто укладіть з ним угоду,заповнивши декларацію.

Розмову вела
Наталія Дрозд

Читайте також “Оберіть для родини сімейного лікаря”

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту