Реформа первинної медичної допомоги розпочинається!

Президент підписав прийняті парламентом закони: №2168-VІІІ від 19.10.2017 року «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та №2206-VІІІ від 14.11.2017 року «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості».

Реформа розпочалася з піврічного підготовчого етапу:

– необхідно провести автономізацію закладу, тобто рішенням місцевої влади реорганізувати комунальний заклад «Олевський Центр ПМСД» в комунальне некомерційне підприємство Олевської міської ради.

– забезпечити структурні підрозділи Центру ПМСД необхідним матеріально-технічним оснащенням.

– забезпечити комп’ютерною технікою та мережею інтернет всі структурні підрозділи Центру ПМСД.

До травня місяця 2018 року буде створена національна служба здоров’я України (НСЗУ), яка буде оператором та укладатиме договори з комунальними некомерційними підприємствами або із лікарями ФОП.

На першому етапі реформування буде представлена первинна медична допомога: сімейні лікарі, терапевти, педіатри.  Пацієнти укладатимуть декларації із обраними лікарями, які  реєструватимуть їх у електронній системі. Таким чином НСЗУ зможе оплачувати лікарю ведення кожного пацієнта. Кошти, що надходитимуть за роботу кожного з лікарів Центру ПМСД , будуть акумулюватися на рахунку із цих коштів передбачається фінансування заробітної плати лікарів, медичних сестер, санітарок, обслуговуючого персоналу (бухгалтера, економіст, статисти, водії, опалювачі та інші),  закуповуватися витратні матеріали, медикаменти для надання невідкладної медичної допомоги та паливно-мастильні матеріали.

Січень 2018

Набули чинності Закони

Квітень 2018

Старт кампанії з вибору лікаря

Травень 2018

Створення НСЗУ

Червень 2018

Старт підписання договорів з НСЗУ

 

Головні задачі на 2018 рік

Місцевій владі

  1. Ухвалити рішення, необхідні для адміністративної та господарської автономії закладів охорони здоров’я. Статути новостворених комунальних некомерційних підприємств мають дозволяти цим закладам самостійно вирішувати питання штатного розпису та розмірів заробітних плат. Це дозволить підвищити заробітну плату медикам на первинній ланці після входження в реформу.
  2. Комп΄ютеризивути та обладнати медичні заклади, які є майном громади.
  3. На рівні місцевого бюджету запускати місцеві програми громадського здоров’я населення. Адже виконавцями таких програм зможуть бути комунальні некомерційні підприємства.

Комунальному закладу первинної допомоги

  1. Реорганізуватися у некомерційне комунальне підприємство
  2. Забезпечити комп’ютеризацію, обрати МІС та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, отримати електронні цифрові підписи для закладу та лікарів
  3. Привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до Табелю оснащення
  4. Почати активне інформування та підписання з пацієнтами Декларацій про вибір лікаря первинної допомоги
  5. Укласти договір з Національною службою здоров’я України.

 

Адміністрація Олевського Центру ПМСД

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту