В Перзі відкрили меморіальну дошку Леоніду Галецькому

23 лютого в селі Перга відкрили меморіальну дошку видатному геологу світу Леоніду Станіславовичу Галецькому. Його шестидесятирічна науково-виробнича діяльність пов’язана з комплексними дослідженнями геології і металогенії України, ним вперше у світовій геологічній практиці виділені нові типи рiдкiснометалевих рудних формацій та виявлено їх великі родовища в межах Українського кристалічного щита.

Леонід Станіславович – першовідкривач унікального Пержанського родовища берилію в Олевському районі. В 2014 році в селі було урочисто відкрито пам’ятний знак «Геологорозвідникам Пержанського берилієвого родовища світового значення».

Пам’ятну дошку видатному геологу встановили на Перганській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів, де раніше знаходилась Пержанська геологорозвідувальна партія.

Житель Перги Петро Хільчук згадує: «Шановні, я Галецького знав дуже давно. В той час я працював токарем. Мені привезли зразок металу нашого, пержанського. Мені Станісавович сказав, що потрібно його порізати на шматочки. Я ріжу – він не піддається різцю, віддав в кузню хлопцям – воно не плавиться. Я мав честь працювати з Леонідом Станіславовичем, він особисто давав мені цей зразок в руки, щоб я його розпиляв на малі заготівки. Пам’ять в мене залишилась про нього хороша, як про людину і спеціаліста».

Після відкриття пам’ятної дошки в приміщені школи відбулось громадське обговорення про перейменування однієї з вулиць села Перга на честь Леоніда Галецького.

Раніше вже відбувалось схоже обговорення, на якому було вирішено перейменувати вулицю Центральна. Проте трохи згодом до міської ради надійшло звернення з більше 50 підписами жителів вулиці про відмову від перейменування.

Цього разу на громадське обговорення зібралось приблизно 40 жителів Перги. Один з них виніс пропозицію перейменувати на честь Галецького вулицю Геологів або Піскову. В ході голосування було вирішено перейменувати вулицю Піскову, «за» це проголосували більша частина присутніх.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту