Авторитетне зібрання, присвячене пам’яті колеги

Леонід Станіславович Галецький – відомий вчений із світовим ім’ям, керівник багатьох фундаментальних і прикладних наукових досліджень в галузі геології і металогенії, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії УРСР (1973) та Державної премії СРСР (1979) в галузі науки і техніки, доктор геолого-мінералогічних наук (1985), професор (1991), зав. відділом геології корисних копалин Інституту геологічних наук НАН України (із 1997). Для жителів Олевщини він є особливо визнаним тому, що став першовідкривачем унікального Пержанського родовища берилію.

У жовтні 2014 року в Олевську відбулась перша науково-практична геологічна конференція, на якій Л.С. Галецький виступав з основною доповіддю про історію відкриття та вивчення Пержанського родовища берилію як світового ексклюзиву. А 24 лютого 2017 року, на 82-му році, видатний дослідник нашої планети пішов із життя. 

Тож минулого тижня, з метою вшанування пам’яті видатного вченого, а також для визначення сучасного стану та перспектив освоєння мінерально-ресурсного потенціалу Пержанського рудного району, для залучення інвестицій у розвиток регіону, обговорення стану виконання рішень попередньої конференції, в актовій залі Олевської міської ради пройшла друга науково-практична конференція на тему: «Стан та перспективи освоєння Пержанського рудного району».

Її ініціаторами та організаторами виступили Державна служби геології та надр України, Інститут геологічних наук НАН України, Академія технологічних наук НАН України, Академія буровиків України, Спілка геологів України, НАН «Надра України», Олевська міська рада.

У роботі зібрання взяли участь фахівці та науковці геологорозвідувальної та видобувної галузей, представники установ та організацій, ветерани геологорозвідки, журналісти, вчителі, краєзнавці. Міську раду представляли керівник виконавчого апарату Юрій Русин та головний спеціаліст відділу економічного розвитку Юрій Халімончук.

Доповіддю про стан та перспективи освоєння Пержанського рудного району конференцію відкрив голова правління Спілки буровиків України, академік АТН України Анатолій Вдовиченко.  

З темою про мінерально-ресурсну базу Олевського району виступила доктор геологічних наук, завідувач відділу геології корисних копалин Інституту геологічних наук НАН України Олена Ремезова.

Кандидат геологічних наук, провідний науковий співробітник відділу геології корисних копалин Інституту геологічних наук Наталка Чернієнко розповіла про першочергові заходи щодо забезпечення комплексних розробок Пержанського рудного поля. 

«Впровадження стандартів ЄС в шкільну геологічну освіту» – тема виступу голови правління ГО «Спілка геологів України», ректора ПВНЗ «Інститут Тутковського», кандидата геологічних наук Ганни Лівенцевої.

Доктор геологічних наук, професор кафедри мінералогії, геохімії та петрографії ННІ «Інститут геології» Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Олександр Митрохин основну увагу у своїй доповіді звернув на рівень геологічної освіти у своєму закладі.

Доктор геологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.Г. Семененка НАН України Леонід Шумлянський ознайомив присутніх з геохронологією порід Коростенського плутону.

Доктор геологічних наук, провідний науковий співробітник Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України Микола Шаталов розповів про життєвий шлях й трудову біографію Леоніда Галецького.

Усі доповіді викликали непідробний інтерес та жваво обговорювалися присутніми. Учасники конференції та гості заходу мали змогу не тільки задавати питання, але й виступити зі своїми побажаннями та пропозиціями. Зацікавленість викликали не лише доповіді наукового й краєзнавчого спрямування, але й піднята вченими проблема незаконного видобутку бурштину на поліських землях та шляхи щодо її вирішення. Окремо обговорювалась роль органів місцевого самоврядування у сприянні розвитку видобувних галузей.

Підсумував роботу конференції та висвітлив актуальні проблеми в енергетичній галузі А.І. Вдовиченко, після чого було прийнято відповідне рішення. Головним висновком стало наступне: і в провідних вчених країни, і у влади на місцях є бажання освоювати земні надра на благо громади. Проблема в тому, що на такому рівні ці наміри непідйомні, а ті, від кого це залежить, впевнено тримають паузу…

Продовжилися заходи виїздом у село Пергу, де на подвір’ї місцевої школи (у минолому контора Пержанської геологорозвідувальної партії), за присутності вчителів та учнів, жителів села, колишніх працівників геопартії, відбувся мітинг по вшануванню пам’яті Л.С. Галецького та урочисте відкриття меморіальної дошки. По закінченні урочистостей гості вручили педагогам науково-популярну літературу, а дітям – солодощі.

Наступною дією стало громадське обговорення щодо перейменування однієї з вулиць с. Перга на честь Леоніда Галецького. Це вже були другі збори з даного питання. На початку лютого вже проходило схоже обговорення, на якому було вирішено перейменувати вулицю Центральну. Але трохи згодом жителі згаданої вулиці висловили свій протест щодо даного рішення. Цього разу більша частина селян проголосувала за перейменування іншої вулиці – Піскової. Матеріали з даного питання готуються на розгляд сесії Олевської міської ради.

 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту