Нітрати в ранніх овочах!

Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, ранні капуста, редька, огірки тощо можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації. Встановлено, що нітрити в організмі людини можуть утворювати нітрозаміни, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії і можуть викликати пухлини різної локалізації. З питною  водою та овочами до організму людини надходить від 75% до 90% загальної кількості нітратів.

Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

  • для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх походження, якість та безпеку;
  • первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;
  • надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі не менше 1 години у воді.
  • не вживайте ранніх овочів, на яких з’явилася гниль, оскільки нітрати в таких овочах ще токсичніші.

Категорично забороняється давати дітям салати зі свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6-8 годин, оскільки в них за цих умов також наростає перетворення нітратів під впливом специфічної мікрофлори в нітрити.

Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню, тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.

Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких!

М.С.Скумін, в.о.начальника Олевського районного управління         

Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту