Увага, небезпечні нітрати в питній воді!

Здоров’я та життя людини насамперед залежить від якісної питної води.

За даними лабораторного контролю спостерігається зростання забруднення ґрунтових вод нітратами, пов’язане з діяльністю людини: при внесенні в ґрунт мінеральних та органічних добрив, забрудненні стічними водами, твердими побутовими відходами, недотриманні санітарних норм при будівництві вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби.

Вживання води забрудненої нітратами (норматив не більше 50 мг/дм³) є небезпечним для здоров’я людини і може викликати захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію, особливо у дітей першого року життя, в разі використання колодязної води з високим вмістом нітратів для приготування харчових сумішей при штучному вигодуванні малюків.

Механізм патологічного процесу в організмі дитини полягає в тому, що гемоглобін еритроцитів крові під впливом нітратів переходить в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень в крові від легень до тканин організму. За таких обставин виникає дефіцит кисню в тканинах організму, порушуються обмінні процеси, що призводить до водно-нітратної метгемоглобінемії. При високих концентраціях нітратів, що поступають в організм дитини, внаслідок блокування переносу кисню до тканин організму, може наступити смерть.

Випадки метгемоглобінемії трапляються частіше за все в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів. Групи підвищеного ризику складають: немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному годуванні, сільське населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів, чутливі до нітратів особи похилого віку хворі на анемію, із захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи.

Сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів із води в умовах нецентралізованого водопостачання, тому з метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення необхідно:

  1. Не вживати питну воду з колодязів і джерел, вміст нітратів у воді яких перевищує нормативні показники, та не використовувати її для приготування сумішей для дитячого харчування. За таких обставин рекомендуємо вживати воду з перевірених джерел або бутильовану.
  2. 3 обережністю застосовувати в приватному секторі мінеральні й органічні добрива, надмірне внесення яких забруднює ґрунтові води.
  3. Дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо оголовка глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).
  4. Не розташовувати в радіусі 50 м від колодязів та каптажів гноївок, дворових туалетів, компостних та вигрібних ям.

Санітарно-хімічні та санітарно-мікробіологічні показники, які характеризують питну воду, є головними критеріями якості та епідемічної безпечності питної води.

 

О.Коц, головний спеціаліст Олевського районного

управління Головного управління Держпродспоживслужби

в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту