На Олевщині зареєстровано один випадок сказу

Щодо епізоотичної ситуації по сказу тварин на території Олевського району

   На території Олевського району у 2018 році зареєстровано один випадок сказу. Сказ лисиці виявлено в с. Майдан, відкрито неблагополучний пункт. Карантинні обмеження по сказу в с. Майдан введені протокольним рішенням ДНПК при Олевській РДА від 26 січня 2018 року № 1.

Олевською районною державною лікарнею ветеринарної медицини одразу було проведено комплекс оздоровчих та профілактичних заходів проти сказу тварин.

    Фахівцями ветеринарної медицини піддано профілактичному щепленню в неблагополучному пункті   127 голів собак,  102  голови котів, 6 голів ВРХ, які підозрюються в контакті з інфікованою твариною.

Кожен з нас повинен знати, що СКАЗ  – ЦЕ ХВОРОБА СПІЛЬНА,  ЯК ДЛЯ ЛЮДЕЙ, ТАК І ДЛЯ ТВАРИН, характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи, ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), вона входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів.

Найчастіше людина заражається через укуси та ослинення собаками і котами, особливо бродячими. На сказ хворіють всі теплокровні тварини.

Джерелом  збудника сказу є хворі тварини, що виділяють вірус головним чином зі слиною, вважається, що хворий собака може переносити хворобу на 20-80 км від місця зараження.

Що необхідно пам’ятати, щоб запобігти захворюванню:

  1. Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами.
  2. Своєчасно та регулярно робити домашнім тваринам щеплення зареєстрованими в Україні вакцинами проти сказу.
  3. Якщо укус або подряпина нанесені відомою домашньою твариною, необхідно її ізолювати і встановити за нею 10-денне спостереження спеціалістами державної ветеринарної медицини. Якщо впродовж 10 днів з моменту укусу тварина залишиться здоровою, то щеплення проти сказу не проводяться. Тому дуже важливо не вбивати тварину після нанесення укусу.
  4. Постраждалі від укусів, ослинення та подряпані бродячими, домашніми або дикими тваринами, повинні провести місцеву обробку рани та негайно, або якомога раніше після укусу,  звернутись за медичною допомогою до травматологічного пункту або хірургічного кабінету поліклініки за місцем проживання для вирішення питання про проведення лікувально-профілактичної імунізації. При місцевій обробці рани необхідно поранену поверхню ретельно промити проточною водою з милом, краї рани обробити 70% розчином етилового спирту. 

    М.С.Скумін, в.о. начальника Олевського  районного

                                   управління Головного управління

    Держпродспоживслужбив Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту