В Олевському районі почастішали випадки захворювання на туберкульоз

В Олевському районі спостерігається погіршення епідемічної ситуація із захворювання на туберкульоз. Про причини збільшення захворюваності та населені пункти, в яких хвороба прогресує швидкими темпами розповідає лікар-фтизіатр Олевської центральної лікарні Ковальчук Олена Валеріївна.
– Скільки людей перебуває на диспансерному обліку із туберкульозом?
– Статистика змінюється – одні стають на облік, інші виліковуються та знімаються. Наразі це 177 людей, з них: 132 – неактивних, 42 – активних. Саме «активні» становлять небезпеку для оточуючих, адже коли людина з активним туберкульозом кашляє, чхає, то виділяє збудника у повітря. За рік вона може заразити 10-15 людей.
– Назвіть села, де виявлено людей із даним захворюванням.
– Найбільше з даним захворюванням в селах Нові Білокоровичі, Бучмани, Білокоровичі. Вперше виявлених у 2017 році було 33 особи, у 2016 – 21. Вже за три місяці 2018 року число таких осіб становить 13, з них в Білокоровицькій ОТГ – 5, Стовпинці – 2, Олевськ – 2, Андріївці, Зубковичах, Хочине – 1. Я б радила старостам більше звертати увагу на жителів села, які ведуть асоціальний спосіб життя. Як правило, вони не обстежуються роками, можуть хворіти і заражати інших. Під особливою увагою знаходяться роми в Білокоровицькій ОТГ.
– Скільки дітей хворіє на туберкульоз?
– Тих, в кого вдалося виявити – 10. Через те, що у 2017 році кошти на закупівлю вакцини прийшли із запізненням, туберкулінодіагностику (так звана реакція Манту) пройшли лише 37% дітей, з яких у 3 дітей виявили туберкульоз. У 2018 році при проведенні реакції Манту дану хворобу виявили у 2 дітей ромів із Нових Білокорович.
– На якому місці в області стоїть Олевський район з даної хвороби?
– Скажімо так, вище середини. Дійсно, наш район займає лідируючі позиції по онкозахворюваннях та туберкульозу. В 2017 році виявлено 6 випадків асоціативного туберкульозу, тобто у поєднанні з ВІЛ-інфекцією.
– Розкажіть про рівень смертності в районі від туберкульозу.
– Якщо ми виявили людину з таким захворюванням і до року вона померла, така смерть вважається від туберкульозу. Це ті, кого ми не встигли врятувати, вони надходять в такому стані, що нічого вдіяти не можна. У тому році померли 7 осіб – це люди, які хворіли 2 і більше роки. На рівень смертності впливає і поєднання ВІЛ-інфекції з туберкульозом, випадки чого почастішали.
– Як і де лікують туберкульоз? Скільки це коштує?
– Такі хворі проходять лікування у Житомирському тубдиспансері. Лікування даної хвороби безкоштовне. Якщо ми виявили людину із туберкульозом, то намагаємось її відправити у стаціонар, звідки нашою «швидкою» доставляємо у тубдиспансер. На жаль, часто бувають випадки, що люди тікають звідти, перервавши лікування.
– Які заходи буде вживати лікарня для обстеження населення в селах?
– Зі свого боку ми робимо все можливе: обов’язково обстежуємо всіх, хто знаходиться на стаціонарному лікуванні, тих, хто приходить до сімейних лікарів. Однак найбільше хворіють ті, хто не обстежується 2 і більше роки. Є попередня домовленість з Овруцькою ОТГ про оренду пересувного флюорографа. Якщо нічого не зміниться, вже у липні цей автомобіль буде їздити по всім селам Олевської громади, де сільське населення зможе безкоштовно пройти обстеження. Те ж саме пропонували і громадам Радовля та Білокорович, але вони поки не підтвердили бажання профінансувати оренду флюорографа.
– Чи шкідливий рентген для організму людини?
– Ні. Людина піддається мінімальній дозі опромінення, яка ні на що не впливає. 0,5 МзВ – це в середньому сонячна активність одного дня, наприклад, коли людина в літній час пік знаходиться на сонці.
– Допустимо ситуацію, що людина дізналася, що ймовірно контактувала з людиною хворою на туберкульоз, але флюорографію вже проходила. Що робити в такому випадку?
– Якщо ми виявляємо хворого на туберкульоз, то обов’язково проводимо обстеження всіх, хто з ним контактував. Може бути й так, що від цього контакту людина не захворіє, якщо в неї сильний імунітет, в цей час вона не хворіє на інші захворювання, веде здоровий спосіб життя та не має шкідливих звичок. Я б радила остерігатися «активних» хворих, які виділяють мікобактерію в середовище, а ще знятих з обліку, в яких можливий рецидив, але вони не обстежуються, а ще асоціальних, алкоголіків, наркоманів, у минулому в’язнів.
– На останок, Ваші рекомендації.
– Я наполегливо рекомендую щороку робити флюорографію. Головне пам’ятати, що ця хвороба виліковна. Якщо людина проходить курс лікування, то через півроку забуває про неї назавжди. Але якщо людина перервала лікування або не приймала препарати, то повернути їй здоров’я вкрай складно.
Як висновок, відповідальність за своє здоров’я кожна людина повинна нести сама. Варто розуміти, що активність, творчість, висока працездатність, успіхи і досягнення в навчанні, роботі, житті – недосяжні для того, хто не піклується про себе.
Розмовляла Наталія Дрозд

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту