«Почесний громадянин Олевська»: хто претендує на отримання звання у 2018 році

Міська рада отримала подання на 3 кандидатів на звання Почесний громадянин міста Олевськ.10 травня відбулось засідання комісії, яка визначила, хто в цьому році отримає відзнаку. До складу комісії увійшли депутати міської ради Демкович П.Т. (голова комісії) та Кручко Г.Ю., начальник відділу культури Кльоц І.В., члени виконкому Бабиченко О.М. та Шибецький В.П., заступник голови районної ради Ковальчук О.С. та заступник директора Олевської гімназії Шинкар А.О.

Згідно затвердженого Положення, звання можна присвоїти не більше двом громадянам на рік, а також посмертно. З 2016 року почесним громадянам окрім медалі, виплачується винагорода у розмірі 5 тис грн.

Першим розглянули подання Олевської районної ради, яка запропонувала кандидатуру Гарбовського Валерія Михайловича.

Біографія. Гарбовський В.М. – підприємець, депутат міської ради. Родом він із АР Крим. Освіта вища, закінчив Луцький державний педагогічний університет за спеціальністю «учитель історії». Працював в Олевському райвиконкомі начальником штабу цивільної оборони, начальником спорткомітету. Пізніше заступником голови будівельного кооперативу. З 1993 року по даний час займається підприємницькою діяльністю. З березня 2015 року очолює ГО «Щит Полісся», активно займається благодійною діяльністю.

Кандидатуру Рябого Миколи Федоровича подав відділ культури міської ради.

Біографія. Народився в селі Обище. Рябой М.Ф. був випускником Житомирського культ-просвітнього училища. З 1967 року очолював музичну школу протягом 24 років. Працював концертмейстером Поліського вокального-хореографічного ансамблю «Льонок», працював на посаді баяніста-акомпоніатора в Коростенському, а з 1962 року в Олевському РБК. Під керівництвом Рябого М.Ф. великої популярності набули хор вчителів олевських шкіл та зведений самодіяльний хор сіл Копище, М.-Копищенський та с.Глушковичі Лельчицького району Білорусь, який отримав звання «народного». В останні роки очолював посаду завідуючого районного відділу культури. Все життя він творив, писав пісні (найвідоміші з них – «Над моїм Поліссям», «Пісня про Полісся» та «Полісяночка»). 10 травня 1994 року Микола Федорович пішов з життя.

За кандидатуру Попкова Володимира Федоровича надійшли подання від Спілки ветеранів афганської війни, ГО «Олевська місцева організація ВФСТ «Колос», Федерації волейболу Олевського району, Олевської ДЮСШ, ГО Олевський дитячо-юнацький спортивний клуб з вільної боротьби «Спорт заради миру», ГО «Федерація футболу Олевської ОТГ», тренерського колективу Олевської ДЮСШ боротьби, ГО «Спілка воїнів-учасників АТО».

Біографія. Попков В.Ф. народився у селі Болярка Олевського району. Закінчив Київський університет фізичної культури та спорту, майстер спорту з вільної боротьби, тренер вищої категорії, 35 років тренерського стажу. У 1975 році закінчив Радовельську ЗОШ, далі було навчання в Івано-Франківському технікумі фізичної культури, служив в армії, працював тренером. З 1990 по 1995 роки працював тренером-викладачем в експериментальній ДЮСШ Якутської Республіки.  У 1997 році став директором Олевської ДЮСШ, у 2007 році – директором Олевської ДЮСШ боротьби, яка була відкрита за його ініціативи. За час роботи спортивної школи боротьби Володимир Федорович підготував: 5 Майстрів спорту України, 5 чемпіонів України та 15 призерів України. Команда міста Олевськ постійно стає чемпіонами Житомирської області, виграє обласну спартакіаду школярів. Його вихованець та син Богдан Попков є триразовим чемпіоном України, у 2015 році він вперше в історії Олевська здобуває срібну медаль на чемпіонаті Європи та офіційно включений до складу національної збірної команди України з вільної боротьби. Також він став одним із претендентів для участі в олімпійських іграх-2020 в Японії.  

Після біографій, перейшли до обговорення кандидатур. 

 «Людина з великої букви, з великим чуйним серцем. У принципі для медицини, так як він зробив не має ні однієї людини, ні одного депутата… Стільки, скільки зробив Валерій Михайлович для лікарні, ніхто не зробив. Більше як 500 тисяч  – це не державні кошти, так як ми звикли, а потім піаритися в кожній газеті і розказувати, які ми хороші, а це свої особисті гроші. За цю людину я обома руками.  Крім того, ніколи ця людина не афішує свої добрі діла. Крім того, я знаю багато людей,  які лікувалися у лікувальних закладах міста Житомира, Києва, підходили до нього і менше як тисячу він нікому не давав», – зазначив Павло Теодозійович. Мовляв, людське ставлення у нього і до робітників, які працюють в нього на підприємстві. Їм він теж завжди допомагає, в тому числі  оплачує лікування.

«Я вважаю, що його місце серед когорти почесних громадян, він на це заслуговує», – продовжив голова комісії.

Підтримав таку позицію і Ковальчук О.С.: «Тільки в одне терапевтичне відділення вкладено на даний час 470 тис грн  власних коштів. Зараз він ще підтягнув своїх друзів. Сьогодні ми ходили дивилися першу палату, яка відремонтована за його ініціативи, яка обійшлась у 56 тис грн. Це людина, яка не лише багато робить, а й своїм прикладом веде за собою інших… Наскільки я знаю , щоденно він 5 до10 тисяч гривень, щоденно, роздається людям на лікування… Скільки спортивних турнірів він профінансував, скільки допоміг Центру реабілітації дітей-інвалідів».

Шинкар А.О. зазначив: «Я свій голос віддав би за Рябого М.Ф. З точки зору моїх переконань, аналізу, того, що я знаю, як тоді працювали, який об’єм роботи робили ці люди і в яких умовах працювали, вони  дуже багато зробили. Це і громадська робота була, і взагалі це відома людина в Олевському районі».

Багато гарних слів звучало в адресу Володимира Попкова. «Хочу висловити свою позицію стосовно Володимира Попкова. Це людина, яка не один рік, а вже декілька років виховує не одне покоління, як мінімум, 4 покоління пройшли через його школу. Діти, які були закинуті батьками, які не були потрібні місту, депутатам, меценатам, він їх збирав, робив їх, як мінімум, призерами, як максимум чемпіонами, які виступають не лише на теренах області, а  й відстоюють нашу державу», –  сказав О.Бабиченко.

Комісією було вирішено і цього року присвоїти звання двом кандидатам. За Рябого М.Ф. – 2 «за», Попкова В.Ф. – 5 «за», за Гарбовського В.М. – одноголосно, 7 «за».

Голова комісії вніс пропозицію, щоб у наступному році кандидатуру Рябого В.Ф. повторно винесли на розгляд комісії. А ще висловив думку, що було б добре розмістити на будівлях таблички з іменами та прізвищами людей, які зробили вагомий внесок у розвиток міста.

На сесії міської ради, яка відбулась 11 травня,  «почесних громадян» було погоджено і депутатами.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту