Про ефективне управління фінансовими ресурсами громад йшлося на практикумі у Житомирі

31 травня у Житомирському РВ АМУ пройшов практикум із застосування законодавства «Особливості формування та виконання бюджетів ОТГ. Ефективне управління фінансовими ресурсами. ПЦМ».

У рамках заходу посадові особи місцевого самоврядування Житомирської області говорили про формальне та неформальне планування розвитку громад, середньострокове бюджетування, джерела наповнення місцевого бюджету громади та програмно-цільовий метод, а також ділились досвідом з вирішення проблемних питань у сфері фінансів. Захід відвідала начальник фінансового відділу Олевської міської ради Катерина Горпинич.

Виконавчий директор Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Кухарська, відкриваючи засідання, розповіла про роботу Асоціації та Проекту ПУЛЬС у сфері децентралізації, про підтримку та допомогу органам місцевого самоврядування.

Модератор заходу Діна Прохорчук ознайомила учасників практикуму із нормативними документами, якими керуються під час планування та виконання місцевих бюджетів. Йшлося й про законодавче підґрунтя регулювання міжбюджетних трансфертів, освітню, медичну субвенції та їх розподіл, зокрема в ОТГ.
Учасники дізналися, що означає для місцевих бюджетів перехід на середньострокове планування та як зміниться процес бюджетування на місцевому рівні, а також були ознайомлені зі змінами до нормативної бази з програмно-цільового методу (ПЦМ), які набули чинності з 01.01.2018 року. Діна Прохорчук поділилась досвідом, як Житомир звикав до середньострокового планування та взяв перший кредит, а також поділилась планами на подальшу роботу: «Ми вже давно працюємо над проектом бюджету на наступний рік. І у нас є мрія, щоб бюджети не лише на 2019 рік, а й на наступні 3 роки затверджувалися до 1 вересня».

Посадовці Житомирської міської ради переконували представників інших громад у необхідності синергії департаментів фінансів та економічного розвитку, оскільки між візією міста, ОТГ, плануванням та забезпеченням розвитку громади – тісний зв’язок. «За сухими цифрами завжди стоять люди, за статистикою – певні людські ресурси, взаємовідносини у громаді. Тому діяти спільно: в об’єднаній громаді це може бути один виконавчий орган ради у складі спеціалістів з економічного розвитку та фінансистів, у містах – окремо, але діяти синергічно», – зауважив регіональний консультант з бюджетних питань Сергій Гаращук.
Багато на засіданні йшлося і про джерела наповнення місцевих бюджетів. Зокрема, модератор презентувала роботу відділу з питань дотримання законодавства про працю, розповіла про інспекційні відвідування посадовцями місцевих підприємств, про налагодження діалогу з бізнесом, проведення звірок спільних реєстрів з податковою службою, про роботу із відкритими реєстрами, базами даних. Організатори відмітили активну участь у практикумі представника від Олевської міської ради Катерини Олександрівни.

Захід відбувся у рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки Агентства США  з міжнародного розвитку (USAID).

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту