Унікальні фото найстарішого колодязя в Україні

В соціальній мережі було оприлюденено ексклюзивні фото найстарішого колодязя в Україні зсередини, який знаходиться на «Бабиній горі» в Олевську.

Археологічні розкопки колодязя розпочались в 2013 р. та продовжуються ще й досі. За цей період було досліджено верхні нашарування стародавнього об’єкта. В заповненні велетенської воронки (верхній діаметр якої становив 10 м, а глибина на сьогоднішній день вже понад 10 м.) було виявлено велику кількість різноманітних знахідок, які відображають подальше життя на городищі після припинення існування колодязя. Серед них найбільший інтерес становить гарда – бронзове перехрестя меча ХІІІ ст. та залишки кераміки, що датуються VІІІ – ІХ ст. На глибині 5,5 м зафіксовані верхні частини зотлілих дерев’яних конструкцій зрубу колодязя великих розмірів (5 х 2,5 м). Колодязь був вирубаний у твердій породі більше тисячі років тому. Інструменти та технології, які при цьому використовувалися, є предметом дискусій вчених та спеціалістів. Дана знахідка ввійшла в ТОП 5. 

Міський голова Олег Омельчук раніше повідомляв, що  в майбутньому планується зробити дане місце туристичним об’єктом, де кожен зможе побачити колодязь ближче та скуштувати джерельної води. 

Фото Денис Зубрицкий

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту