Сімейні форми влаштування дітей

Діти, що втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання.
Хто така дитина, позбавлена батьківського піклування?
Це дитина, яка залишилася без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами внутрішніх справ, пов’язаним з ухиленням від сплати аліментів та відсутністю відомостей про їх місцеперебування, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також підкинута дитина, дитина, батьки яких невідомі, дитина, від яких відмовились батьки, та безпритульні діти.
Дитина-сирота – це дитина, в якої померли чи загинули батьки.

Існує чотири форми сімейного  влаштування дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Усиновлення –  це прийняття дитини у свою сім’ю на правах дочки чи сина.

Опіка та піклуванняце влаштування дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли чотирнадцяти років, а піклування – над дітьми віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Ті, хто взяли дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані діти – прийомними дітьми.

Дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окрема особа, що не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як п’ять дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Ті, хто взяли дітей у дитячий будинок сімейного типу, є батьками – вихователями, а влаштовані діти – діти-вихованці.

Яка різниця між усиновленою і прийомною дитиною?

Усиновлена дитина приймається в сім’ю на правах біологічної дитини з усіма правовими наслідками, а в прийомну сім’ю – до досягнення ними повноліття (18 років) або ж до закінчення ними навчання, але не пізніше 23 років. За цього сімейних правовідносин між прийомними батьками і прийомними дітьми не виникає. За прийомними дітьми зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це передбачає збереження за дитиною раніше призначених аліментів, пенсій та інших державних виплат. Суми коштів, що належать прийомним дітям, переходять у розпорядження прийомних батьків і витрачаються ними на утримання прийомних дітей.

Яка різниця між дитячим будинком сімейного типу і прийомною сім’єю?

В прийомну сім’ю влаштовується від 1 до 4 дітей, а в дитячий будинок сімейного типу влаштовується від 5 до 10 дітей.

Якщо ви глибоко переймаєтесь становищем та долею дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського  піклування, любите дітей, готові віддати їм частину свого серця та відчуваєте в собі сили і здатність створити сімейний затишок для одного/кількох дітей, створити прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу або ж у вас виникли питання за детальнішою інформацією про сімейні форми влаштування дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування звертайтеся:

                                м. Олевськ вулиця Володимирська,1, тел. 2 16 65

                              Комунальна установа «Центр соціальних служб для

                                                         сім’ї, дітей та молоді Олевської міської ради»

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту