З 1 вересня в Україні відключають аналогове телебачення

Постановою Кабінету Міністрів від 13 червня 2018 року № 509 внесено зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України стосовно термінів використання аналогової технології телевізійного мовлення.

В Україні перехід до цифрового телебачення має відбутися 31 серпня 2018 року.

Відповідно до міжнародних зобов’язань в Україні триває процес переходу ефірного телевізійного мовлення від аналогового стандарту розповсюдження програм до цифрового DVB-T2. Це означає, що аналогове телебачення буде вимкнено на заміну більш прогресивному цифровому стандарту, перевагами якого є висока якість телевізійного сигналу та більша кількість програм. Насамперед, відчують різницю у перегляді телепрограм саме телеглядачі ефірного телебачення, які сьогодні приймають телепрограми, використовуючи кімнатну, зовнішню або колективну антену.

Абонентів кабельного телебачення та власників супутникових антен зазначені зміни не стосуються.

З 2011 року в Україні багатоканальна цифрова телемережа у складі чотирьох мультиплексів МХ-1, МХ-2 , МХ-3 та МХ-5 працює у 166 населених пунктах. Після окупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та захоплення частини територій Донецької та Луганської областей цифрові канали працюють у 143 населених пунктах. Цифровими передавачами для безкоштовного перегляду поширюється 28 загальнонаціональних телеканалів та до 4 регіональних телеканалів у кожній з областей України.

У Житомирській області розташовано 9 передавачів:

  • с. Андріївка (Черняхівський р-н);
  • м. Бердичів;
  • смт. Брусилів;
  • с. Кожухівка (Коростенський р-н);
  • с. Юрівка (Малинський р-н);
  • м. Новоград-Волинський;
  • м. Олевськ;
  • с. Дубовий Гай (Овруцький р-н);
  • с. Котлярка (Попільнянський р-н)

Для прийому необхідно:
1. Цифровий ефірний приймач або телевізор з підтримкою стандарту DVB-T2
2. Антена дециметрового діапазону

У зв’язку із наближенням термінів вимкнення аналогового телевізійного мовлення Національна рада звернулася до дистриб’юторів найбільших торгових марок, які постачають на український ринок перетворювачі цифрового сигналу, аби вони максимально забезпечили торгові мережі необхідним обладнанням.

Також Національна рада скерувала звернення до Уряду щодо важливості соціальної складової у цьому процесі, адже рівень забезпечення населення перетворювачами цифрового сигналу є вагомим чинником при переході на цифрове мовлення. Міжвідомча група пропонувала доручити обласним державним адміністраціям самостійно визначати доцільність безкоштовного забезпечення окремих малозахищених верств населення засобами прийому цифрового сигналу за рахунок та в межах бюджетних коштів, виділених облдержадміністраціям. Регуляторний орган вважає, що лише за підтримки місцевих органів державної влади можна втілити в життя механізм реалізації прав громадян на отримання повної, достовірної інформації у разі відключення аналогового телебачення.

Основні типові питання та відповіді по цифровому телебаченню

Яке обладнання потрібне для прийому цифрового ефірного телебачення DVB-T2?

Для приймання цифрового телевізійного сигналу необхідно використовувати:

  • або тюнер/приставку/set-top-box, який підтримує стандарт DVB-T2 разом з телевізором, який не обладнано вбудованими ТВ-тюнером стандарту DVB-Т2;
  • або телевізійний приймач з вбудованим тюнером стандарту DVB-T2;

Також, для приймання ефірного цифрового телевізійного сигналу необхідна широкосмугова антена метрового діапазону або дециметрового діапазону.

Яка основна перевага від переходу на цифровий стандарт мовлення?

Для глядача – можливість безкоштовного перегляду 32-х загальнонаціональних та місцевих телепрограми  з високою якістю зображення та звуку; для країни – ефективне використання радіочастотного ресурсу, виконання міжнародних зобов’язань.  

Де можна придбати тюнер DVB-T2?         

В роздрібних торговельних мережах побутової техніки та магазинах електроніки в Україні.

На які параметри варто звертати увагу при виборі тюнеру (приставки) DVB-T2?

Тюнер повинен бути сертифікований в Україні. Також, слід звернути увагу на так званий «інтерфейс» пристроїв для під’єднання усіх необхідних роз’ємів телевізору та тюнеру для максимального використання технічних можливостей.

Чи потрібна спеціальна приймальна антена?

Для прийому цифрового телевізійного сигналу не потрібна спеціальна антена, оскільки наразі цифровий телевізійний сигнал поширюється в діапазоні дециметрових хвиль. Проте слід врахувати, що для впровадження нового мультиплексу з новим переліком програм розглядається метровий діапазон хвиль. З огляду на зазначене, доцільно використовувати широкосмугову антену.

Який тип антени краще використовувати для прийому сигналу DVB-T2? 

Будь-яка антена дециметрового діапазону типу «хвильовий канал» або універсальна антена. У разі значної віддаленості від передавальної станції (низький рівень сигналу) антена може бути з підсилювачем.

Чи можливо підключити до однієї приставки декілька телевізорів та дивитись одночасно різні програми?

Ні. Один приймач – один телевізор

Що робити, якщо цифровий телевізійний сигнал  став відсутній?

Приймальну антену слід спрямувати в напрямку передавальної станції та налаштувати максимальний рівень сигналу для даної точки прийому. З місця встановлення приймальної антени в напрямку передавальної станції не повинно бути перешкод, таких як високі будинки, дерева, лінії електрозв’язку тощо.

Перевірити якість монтажу кабелю від приймальної антени до приймача та з’єднання тюнеру з телевізорами. Перевірити налаштування тюнера та телевізора.

Що робити, якщо приймаються не всі програми?  Як поліпшити умови прийому сигналу?

Перевірити налаштування антени та з’єднання кабелю. Перевірити налаштування тюнера.

Переналаштувати антену або замінити на більш потужну. Також, в меню тюнера вимкнути опцію «Автоматичне

Якщо є можливість приймати цифровий сигнал DVB-T2 та встановити супутникову тарілку, чи можна дивитись ті ж самі канали?

Так, за виключенням місцевих та регіональних телеканалів, які не поширюються з супутника

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту