Начальник Олевського ЦНАПу Леся Павленко з навчальною поїздкою в Естонії

Начальник Центру надання адміністративних послуг Олевської міської ради Леся Павленко у складі української делегації взяла участь у навчально-ознайомчій поїздці до Естонії «Електронне урядування на місцевому рівні». Таку можливість отримали лише 15 українців у рамках Проекту «EGOV4UKRAINE», серед них міські голови Каховки, Обухова, Переяслав-Хмельницького, Чорткова, депутати місцевих рад Українки та Нової Каховки, а також голови структурних підрозділів із питань надання адміністративних послуг міст Олевськ, Кам’янець-Подільський, Ржищів, і Южне. Олевський ЦНАП один із 10 в Україні, де відбудеться пілотне впровадження програмного комплексу автоматизації центрів надання адміністративних послуг «Вулик».

Для українців виступили директор із питань розвитку та стратегії, програмний директор «Розумних міст та регіонів» Пан Ханнес Асток, голова міської ради Таллінна Пан Тоомас Сепп,  Голова Секреторіату Уряду Пан Айвар Рахно, губернатор округу Тарту Пан Ярно Лаур та інші.

Поїздка була дуже інформативною, начальник Олевського ЦНАПу уважно слухала лекції та переймала досвід. Розпочались лекції з розповіді про адміністративно-територіальний устрій та організацію місцевого урядування в Естонії. Також присутні могли почути про політику, принципи та ключові елементи екосистеми електронного урядування, поліцію та прикордонну службу, як постачальників послуг персональних ідентифікаційних документів, електронний кабінет, як програмне рішення для електронного прийняття рішення, розвиток електронного врядування на місцевому рівні, підтримку сільських громад та багато іншого.

Лекції та практикуми включали в себе різні локації, зокрема, офіс «Академії електронного управління», центр поліції та прикордонної служби, Уряд Республіки Естонія тощо. Проводились для гостей й екскурсії, українці змогли відвідати «розумну вулицю» Каларанна, новий район розвитку Порту Ноблесснер, Талліннську телевежу, «перевернутий будинок» та ін.

Леся Павленко поділилася враженнями від поїздки та країни в цілому: їй дуже сподобалась організація державних структур. Також приємно здивувала максимально можлива відмова від паперових носіїв – в Естонії навіть вибори проходять в он-лайн режимі, так зване «е-голосування». Дана країна вперше у світі запровадила таку практику. Без зайвої бюрократії проходять й інші буденні процеси в Естонії чи то оновлення водійських прав, чи реєстрація новонародженої дитини.  

Поїздку було організовано «Академією електронного управління» в рамках проекту «EGOV4UKRAINE» Програми «U-LEAD з Європою», що спільно фінансуються Європейським Союзом та його країнами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Проект «EGOV4UKRAINE» є частиною Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою».

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту