Міністр екології та голова Комітету ВР з питань нацбезпеки з робочим візитом в Олевську

1 жовтня до Олевська завітали Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак та голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський.

Їх зустрічали міський голова Олег Омельчук, його заступник Олександр Ніколайчук, депутат Житомирської обласної ради Андрій Озерчук, голова Спілки воїнів-учасників АТО Андрій Іванов, керуючий справами виконавчого комітету міської ради Юрій Русин.

В приміщенні Олевської міської ради відбулась зустріч, де було обговорено ряд питань, серед яких запуск очисних споруд в місті. На ній також були присутні голова Олевської районної ради Віктор Троц, його заступник Олександр Ковальчук, керівник апарату Олевської РДА Леонід Котвицький, представники депутатського корпусу, навчальних закладів, громадськості та ЗМІ.

Міський голова Олег Омельчук прокоментував: «Сьогодні ми вже можемо сказати, що очисні споруди завершені, пізніше ми туди поїдемо. Міністерство екології направило близько 12 мільйонів гривень на реалізацію цього проекту.  З нашого місцевого бюджету було виділено 120 тисяч гривень, згідно вимог держави. Я щиро вдячний за те, що Ви підтримали, покращили екологічну ситуацію у нас в місті». Також міський голова проінформував Міністра про те, що на території нашої громади розташовані захоронення добрив, які ще залишились з часів СРСР, та необхідність утилізації цих пестицидів.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак додав: «Насправді рідко випадає нагода їхати країною і заїжджати у старі, маленькі, гарні містечка, у яких з першого погляду видно, що відбувається, як, наприклад, нова дорога. Це хороші ознаки тих змін, які робляться на краще. Я думаю попереду ще є великі плани і ми, звичайно, готові підтримувати, підставляти плече. Та нагода, яка сьогодні є – це довгоочікувані, наскільки я розумію, очисні споруди, які були профінансовані спільно центральною владою і органами місцевого самоврядування за підтримки депутатів місцевої ради, Верховної Ради. Це є теж хороший приклад як органи місцевого самоврядування, органи центральної влади, уряд можуть разом співпрацювати і вирішувати ті проблеми, які наболіли… Я Вам дякую і сподіваюся, що це був тільки перший, але не останній спільний проект».

Варто зазначити, що очисні споруди були не просто реконструйовані, ремонт та відновлення відбувалося із застосуванням нових енергозберігаючих технологій. Остап Михайлович також повідомив присутнім освітянам, що Міністерство екології співпрацює з Міністерством освіти над новими освітніми програмами в напрямку екологічної освіти. Останній з реалізованих проектів «Компола» (Компостування відходів шкільних їдалень).

Народний депутат України Сергій Пашинський також прокоментував: «Ви знаєте, під лежачий камінь вода не тече. Хотілося б подякувати Олегу Васильовичу, що він ще рік тому проявив наполегливість і не відпускав, поки питання не було вирішено… Остапе Михайловичу, це одна з кращих і великих громад України, я Вас дуже прошу звертати на них увагу, тим паче вони молоді, креативні, європейські».

Міністр Остап Семерак прокоментував ситуацію й щодо агрохімікатів. Це важлива проблема, яка стосується не тільки Олевської громади, а й усієї України. «Насправді, це велика біда, тому що це канцерогенні речовини і з ними потрібно належно поводитись. Друга проблема – в Україні немає жодного підприємства, яке може утилізувати належним чином ці агрохімікати. Тому ми вирішуємо цю проблему єдиним можливим правильним способом: зараз на завершальному етапі Постанова Кабінету Міністрів, яка дасть можливість вивозити органам місцевого самоврядування, на території яких знаходяться ці агрохімікати, на утилізацію закордон», – додав він.

По завершенню обговорень всі присутні відправились до очисних споруд в місті Олевськ.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту