10 ЗАПИТАНЬ ПРО СУБСИДІЇ

На допомогу від держави можуть розраховувати ті українські родини, чиї доходи не дозволяють в повному обсязі сплачувати житлово-комунальні послуги. Для оформлення субсидії необхідно звернутися у найближче управління соціального захисту населення виключно із Заявою і Декларацією про доходи.

  1. Чи потрібно для оформлення субсидії додавати різноманітні довідки?
  • У переважній більшості випадків для оформлення субсидії потрібні лише Заява і Декларації про доходи. Довідки потрібні якщо громадяни бажають оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, лише фактично проживаючих у помешканні осіб. Тоді до справи додаються документи з місця роботи в іншому місті, про навчання в іншому місті, про перебування на лікуванні, про постійне місце проживання з ЖЕКу, сільської чи селищної ради.

 2. Чи мають право у субсидії відмовити усно?

  • «Усна» відмова працівника управління соціального захисту населення є незаконною. Згідно із законом «Про звернення громадян» та Положенням про порядок призначення житлових субсидій орган соцзахисту зобов’язаний оформити Заяву і Декларацію і лише після їх розгляду офіційно (письмово) повідомити заявника – призначена чи непризначена йому субсидія із обґрунтуванням такого рішення.

Субсидію призначають на рік – від травня до травня наступного року. Розмір субсидії розраховують окремо – на літній період, і окремо – на зимовий – виключно на основі доходів зареєстрованих і фактично проживаючих у помешканні осіб.

  1. Чи можуть у субсидії відмовити тим, у кого доходи менші мінімальної заробітної плати?
  • Така відмова не є правомірною. Громадяни, які отримують менше за мінімальну зарплатню, мають змогу звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидії. Якщо ЄСВ сплачується в повному обсязі.

 4. Чи зберігається субсидія у працюючих пенсіонерів?

  • Безумовно. Працюючим пенсіонерам у сукупний дохід сім’ї для призначення субсидії рахують і заробітні плату, і пенсію. Тим, хто перестав працювати, беруть до уваги розмір пенсії за місяць, що передує зверненню за субсидією.
  1. Чи потрібно безробітним сплачувати ЄСВ щомісяця після призначення субсидії?
  • ЄСВ має бути сплаченим двічі – для «літньої» субсидії окремо, для «зимової» окремо.

Сплата ЄСВ відображається у базі даних Пенсійного фонду і цей період зараховується громадянам до страхового стажу.

Якщо управління соцзахисту Вам уже призначило субсидію на новий рік, то автоматично розраховує її розмір на опалювальний сезон, без повторного звернення у жовтні 2018 року.

  1. Чи зберігається право оформити субсидію не на всіх прописаних, а лише фактично проживаючих у тещі, якщо її зять купив машину?
  • Якщо теща подає документи на Комісію з питань призначення житлових субсидій з проханням надати їй допомогу не на всіх прописаних, а лише тих, хто фактично проживає, то комісії при райдержадміністраціях та виконкомах міських рад, повинні справедливо підходити до справи.

Тобто, якщо зять фактично вже багато років проживає далеко від тещі, а вона потребує допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг, то, безумовно, субсидію їй повинні призначити без урахування доходів її зятя.

 

  1. Чи потрібно розлученим декларувати доходи колишніх?
  • Якщо подружжя розлучене і немає неповнолітніх дітей, то ні чоловік, ні дружина не повинні відображати в декларації своїх «колишніх», які зареєстровані і проживають окремо.

Однак, якщо сім’я розлучена, але є неповнолітні діти, то в Декларації потрібно відобразити маму чи тата дитини (в залежності від того з ким проживає дитина).

І звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій, щоб доходи того з батьків, що не зареєстрований та не проживає разом з дитиною, не включалися до сукупного доходу домогосподарства. Разом із Заявою необхідно надати також документ (довідка з ЖЕКу, сільської/селищної ради), що дитина проживає із заявником.

 8. Чи зберігається право на субсидію у осіб, що перебували за кордоном більш ніж 60 днів?

  • Сам факт перебування за кордоном не є підставою відмовляти у субсидії якщо людина:
  • Отримує в Україні пенсію чи інші офіційні доходи, такі як стипендія, допомога при народженні дитини;
  • перебуває на лікуванні, навчанні чи у відрядженні;
  • декларує в Україні доходи і сплачує ЄСВ.

До останнього випадку відносяться заробітчани, які вправі задекларувати в Україні свої заробітки, сплатити ЄСВ і на основі цього отримати субсидію.

  1. Чи впливає кешбек від банку і депозит на отримання субсидії?
  • Ні депозити в банку, ні відсотки від них, ні кешбек не впливає на розрахунок розміру субсидії. А от виграш в лотереї чи переказ з-за кордону трактуватиметься органами соціального захисту населення як дохід і братиметься до уваги під час розрахунку розміру субсидії.

 10. Чи зберігається право на субсидію, якщо подарувати чи передати те чи інше майно у спадок?

  • Якщо громадянин подарував або передав те чи інше майно у спадок, він не позбавляється субсидії. Натомість допомогу уже не зможе отримувати той, хто отримав такий дарунок чи успадкував. Однак і тут залишаються виключення, які зможе опрацювати виключно Комісія з питань призначення житлових субсидій, що працюють при органах місцевої влади.

Дізнатися розмір субсидії тепер можна он-лайн. За адресою subsidii.ioc.gov.ua українці мають змогу ввести свою поштову адресу і дізнатися чи призначено їм субсидію та який її розмір за опалювальний й неопалювальний сезони.

Інформація в реєстрі оновлюється автоматично. Якщо Ви зайшли в базу і бачите статут «діюча» – це означає, що субсидію на новий сезон вам вже призначено. Відповідно статус «не діюча» означає, що Вам потрібно повторно звернутися з документами.

За інформацією УП СЗН Олевської райдержадміністрації

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту