Що таке ботулізм?

За 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

Так, станом на 01.06.2019 року зареєстровано 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли, за аналогічний період 2018 року було зареєстровано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа.

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridiumbotulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин).

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, “осідаючи” у різних відділах нервової системи.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Звідки йде інфекція?

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в’яленої риби.

Симптоми ботулізму

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з’явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Хіба, якщо у продукті був ще супутній збудник.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

Як лікувати ботулізм?

Медики радять при перших симптомах отруєння одразу звертатися до лікаря. У спеціалізованому відділенні використовують спеціальні сироватки (внутрішньом’язово) протягом 1-4 діб.

З огляду на те, що в шлунково-кишковому тракті спори ботулотоксину можуть перетворюватися у вегетативні форми, для їхнього знищення використовують антибіотики. При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легень. Для кращого насичення крові киснем та підвищення захисних сил організму використовують гіпербаричну оксигенацію.

Профілактика ботулізму

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз’яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Для профілактики всім особам, що вживали разом із хворими на ботулізм інфіковані продукти, вводять сироватки типу А, В, Е (проти найбільш небезпечних для людини типів клостридій), і наглядають за ними протягом 10-12 днів.

Олевське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту