У Бацевому – нове місце пам’яті

19 червня у рамках проекту «Захистимо пам’ять» у с. Бацеве відбулося відкриття меморіального знаку та інформаційної стели в пам’ять ромів, безневинно убитих у 1943 році під час німецької окупації.

Встановлення меморіального комплексу було профінансовано Міністерством закордонних справ Німеччини в рамках проекту «Захистимо пам’ять».

Участь у  відкритті взяли  почесні гості із Берліна, Києва, представники влади, духовенства, місцеві жителі, молодь та школярі із Бацевого та Калинівки.

Відкрили місце пам’яті запаленням свічок та піднесенням їх до меморіалу.

Далі з промовами виступили голова Олевської райради Віктор Троц, головний спеціаліст відділу економічного розвитку, краєзнавець Юрій Халімончук, директор Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» Уве Ноймеркер,  представник центральної ради німецьких сінті та ромів Олівер фон Менгенсон, дослідник проекту, співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту Михайло Тяглий, в. о. старости Калинівського старостинського округу Надія Назарчук.

У своїй промові директор Фонду Меморіал убитим євреям Європи Уве Ноймеркер наголосив: «Геноцид ромів довго витіснявся з пам’яті німців та українців. Саме тому велике символічне значення має те, що наші два народи спільно перетворюють місця масових убивств на місця вшанування пам’яті та інформування про минуле, демонструючи таким чином суттєві кроки у боротьбі з ромофобією».

 «Впродовж останніх років спільно з Берлінським фондом «Загиблим євреям Європи» досліджували тематику загибелі ромів. Геноцид в ті часи здійснювався не за ті якості, які мали люди, а за те, що люди народилися не тієї національності. Досліджувати ромів, які загинули, дуже складно, тому що є тільки дуже короткі архівні згадки про те, що тут 32 особи були спалені. І історія показує: коли зникають останні свідки, якщо не з’являється пам’ятників і видань, ця історія зникає. Сподіваюся ця трагедія ніколи не буде забутою», – прокоментував дослідник проекту, співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту Михайло Тяглий. 

Також своїми спогадами поділилася очевидиця тих страшних подій, жителька с. Бацеве Федора Васильчук.

Акторки Київського академічного музично-драматичного циганського театру «Романс» представили дуже чуттєву композицію.

Настоятель Олевської Свято-Преображенської церкви, благочинний Олевського району отець В’ячеслав Атаманенко прочитав молитву.

А по завершенню заходу всі присутні поклали квіти до пам’ятника загиблим ромам.

Варто зазначити, що з 18 по 20 червня такі ж меморіальні комплекси відкрили і в інших місцях на Житомирщині у:  смт. Іванопіль, с. Дівошин, с. Колодянка та смт. Любар.

Довідково

Під час німецької окупації України було вбито переважну більшість українських ромів – понад 12 000 дітей, жінок, чоловіків. Окрім того, в румунській зоні окупації між річками Дністер і Південний Буг загинули понад 11 тис. ромів депортованих із румунських територій.

Історичні події у Голишах (тепер с. Калинівка)   ілюструють, як втілювалася націонал-соціалістична політика переслідувань навіть  у віддалених місцях. Восени 1942 року поліцейські затримали в селі невідомого єврея та вбили його на скотомогильнику. Згідно даними Надзвичайної державної комісії, на околиці села Голиші (на хуторі Бацеве) вбили 32 ромів. За свідченнями місцевих жителів ромів закрили в амбарі та підпалили. А тих хто намагався втекти розстрілювали. Серед убитих були і діти. У рамках придушення партизанського руху село Голиші підпалили 20 липня, а остаточно його знищили 8 серпня 1943 р. Сусідній хутір Бацеве також згорів.

У травні 1944 року радянська Надзвичайна державна комісія почала розслідування німецьких злочинів у Олевському районі. Комісія встановила імена 35 вбитих жителів села Голиші, а також факт вбивства 32 ромів. Однак вбивство ромів предметом судового розгляду не було. Людські рештки засипали. Встановлений на місці  злочину дерев’яних хрест згодом зруйнувався, а місце заросло травою. І на сьогоднішній день пам’ятний знак та інформаційна стела є не лише символом толерантності та поваги до національних і етнічних меншин, а й дискримінації ромів, що тривала століттями.

Більше фото дивіться на нашій офіційній сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту