Триває облаштування колодязя на урочищі Бабина гора

Продовжується облаштування тисячолітнього колодязя на урочищі Бабина гора в Олевську. Як повідомлялось раніше, вже виготовлено каркас майбутньої споруди. Наразі також зроблений дах колодязя.

Даний об’єкт може стати туристичною «перлиною» Олевська. Адже унікальність цієї знахідки неодноразово підкреслювалася археологами та знавцями своєї справи.

Раніше по провулку Січових Стрільців облаштували бруківкою доріжку, яка веде до древнього урочища Бабина гора.

Довідково. Археологічні розкопки колодязя розпочались в 2013 р. Всередині археологи виявили велику кількість знахідок, що датуються VIII-IX століттями. Серед них найбільший інтерес становить гарда – бронзове перехрестя меча ХІІІ ст. та залишки кераміки, що датуються VІІІ – ІХ ст. На глибині 5,5 м зафіксовані верхні частини зотлілих дерев’яних конструкцій зрубу колодязя великих розмірів (5 х 2,5 м). А на ще більшій глибині виявлено збережену у товщі ґрунту унікальну конструкцію зрубу, що складається із трьох контурів – нашарувань колодок і брусків. Колодязь був вирубаний у твердій породі більше тисячі років тому. У 2017 році древлянський колодязь в Олевську увійшов до списку ТОП-5 знахідок українських археологів.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту