Що варто знати про Африканську чуму свиней?

    Ось уже на протязі шести років, починаючи з 2012 року,  ми спостерігаємо по телебаченню, в газетах про розповсюдження на території України Африканської чуми свиней. Неодноразово про дане захворювання писали і ми. Але у зв’язку із загостренням епізоотичної ситуації як в Україні, так і у світі, мусимо нагадати, що необхідно знати про Африканську чуму свиней.

    АЧС – це гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко), висококонтагіозна (надзвичайно заразна), інфекційна (здатна до зараження тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої), вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування), хвороба (хворобливий стан організму – тварина виглядає підозріло, не так як завжди), свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

    Африканська чума свиней є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, які зумовлені відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження. АЧС не становить небезпеки для людини, але  людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести вірус на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.

     Збудник  африканської чуми тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).

       Основними ознаками АЧС є лихоманка, синюшністю (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи (геморагії) у внутрішніх органах. Засобів профілактики та лікування хвороби не існує.

        З метою запобігання занесення вірусу Африканської чуми в  господарства всіх форм власності Олевське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області радить:

  • утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;
  • не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;
  • регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;
  • обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;
  • постійно вести боротьбу з гризунами;
  • не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
  • забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини району;
  • реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
  • не купувати м’ясні продукти в невстановлених місцях, та на стихійних ринках;
  • при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини району;
  • обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів;
  • не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
  • не використовувати харчові відходи із свинини для годівлі тварин;
  • періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

    Пам’ятайте, лише суворе дотримання цих правил дасть можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

 

                                    Олевське районне управління Головного управління

                                  Держпродспоживслужби в Житомирській області

                                                                                   

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту