Багатодітні сім’ї: пільги згідно із законодавством у 2019 році

Багатодітна сім’я – це подружжя (жінка і чоловік), які проживають разом, перебувають у зареєстрованому шлюбі та виховують трьох і більше дітей як спільних, так і кожного з подружжя від попередніх шлюбів.
До категорій багатодітних відносяться також одинокі матері, або батьки, які проживають з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховують. Статус дитини з багатодітної сім’ї надається дитині до досягнення нею 18 років, а в разі навчання в навчальному закладі за денною формою – до досягнення нею 23 років.
         З метою підтвердження статусу багатодітної сім’ї батькам та дітям видаються відповідні посвідчення, які є підставою для надання пільг, передбачених Законом України « Про охорону дитинства».
Посвідчення видаються на безоплатній основі.  При цьому, дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років.
Для встановлення статусу «багатодітна сім’я» необхідно звертатись до відділу у справах молоді та спорту райдержадміністрації (міськвиконкому).

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону дитинства» багатодітні сім’ї мають право на низку пільг, а саме:

  • 50 % знижку плати за користування житлом в межах соціальних норм, визначених законодавством (21 кв.м. загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в житловому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв.м на сім’ю);
  • 50 % знижку плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання, теплопостачання, тощо) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, передбачених законодавством.   Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв.м. опалювальної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в житловому приміщенні (будинку), та додатково
    10,5 кв. метра на сім’ю;
  • 50% знижку вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, в разі якщо в будинку відсутнє центральне опалення.– позачергове встановлення квартирних телефонів.

Звертаємо увагу, що зазначені пільги надаються за умови коли середньомісячний дохід  багатодітної сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу ( у 2019 році цей розмір становить 2690 грн.).

Механізм визначення  права на отримання зазначених пільг  врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 №389
«Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї».
Зокрема,  до сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані:

  • пенсія;
  • заробітна плата;
  • грошове забезпечення;
  • стипендія;
  • соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновлені дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності);
  • доходи від підприємницької діяльності.
  • для працездатних осіб, у яких відсутні доходи (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах, осіб, призваних на строкову військову службу), та фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
  • для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками податку другої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох прожиткових мінімумів , установлених для працездатних осіб, для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, – трьох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб.                                                                                             

Багатодітні сім’ї, до сукупного доходу яких входять вищезазначені доходи (крім пенсії та соціальної допомоги), або якщо до складу сім’ї входять працездатні особи, подають до управління соціального захисту населення райдержадміністрації (міськвиконкому) за місцем проживання декларацію про доходи сім’ї пільговика за встановленою формою, а також довідки про доходи членів сім’ї за шість місяців, що передують місяцю звернення.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації за місцем проживання визначає середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу шляхом ділення загальної суми грошових доходів членів сім’ї пільговика за попередні шість місяців на 6 і на кількість членів сім’ї.
         У разі, коли середньомісячний дохід багатодітної сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (2690 грн.), багатодітна сім’я має право на отримання пільг протягом року з місяця визначення відповідного права.
У разі, коли середньомісячний дохід багатодітної сім’ї в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, управління соціального захисту населення райдержадміністрації  за місцем проживання  письмо поінформує пільговиків про те, що вони не мають право на отримання пільг.
           У разі зменшення доходу багатодітної сім’ї, сім’я має право звернутися до управління соціального захисту населення райдержадміністрації (міськвиконкому) за місцем проживання  для визначення права на отримання пільг з місяця звернення.

Звертаємо увагу, що надання пільг припиняється, якщо   багатодітною  сім’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про доходи  будь-якого із членів сім’ї , що вплинуло на визначення права на пільги.

У разі виникнення додаткових питань пропонуємо за роз’ясненнями
звертатися до спеціалістів
управління праці та соціального захисту населення райдержадміністарції за тел.2-17-70

Інформує УПСЗ Олевської райдержадміністрації 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту