Чи залишимо дітям та онукам зелену планету?

Громадська організація «Районне товариство охорони природи» м. Олевськ започатковує реалізацію місцевого екологічного проекту з роздільного збирання твердих побутових відходів. Проект реалізовується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). До реалізації вказаного проекту залучені голова громадської організації «Паритет» м. Житомир Наталія Тарасенко, експерт Олена Остапчук та інші фахівці. Минулого тижня із напрацьованими у цивілізованому світі методиками поводження з ТПВ мали змогу ознайомитися як дорослі учасники тренінгу, що проводився в Олевському ЦХЕТУМ, так і школярі. Зокрема в четвер, 5 вересня, заняття зі старшокласниками Олевської гімназії провели доценти Житомирського агроекологічного університету, кандидати економічних наук Анастасія Лесь та Анастасія Ращенко.

Вже сьогодні людство вилучає у півтора рази більше ресурсів, ніж може дати і відтворити планета. При нинішньому темпі споживання, враховуючи зростання кількості населення, у 2050 році людство потребуватиме вже три таких планети як Земля! Тож кваліфіковані експерти у доступній формі привели думку присутніх до усвідомлення того, що зменшення об’ємів твердих побутових відходів, які опиняються в природі, можливі двома шляхами: зменшенням споживання речей і упаковок та роздільним збиранням ТПВ з поверненням їх на повторне використання. Ми в рази зменшимо навантаження на довкілля, якщо змінимо свої звички, перестанемо бути бездумними споживачами і сортуватимемо сміття на місці його утворення – у місці навчання, на роботі та вдома. Кожен має розуміти, що все те, що опиняється на смітнику, у лісі чи у водоймі, утворене завдяки його життєдіяльності. Отже кожна людина є виробником і власником свого сміття, тож повинна нести за нього відповідальність. Найзручніше сортувати відходи за наступними категоріями: побутові метали, скло, папір і картон, пластик, органічні відходи, небезпечні відходи. Перші чотири здаються на повторну переробку, органіка компостується, а небезпечні відходи варто зберігати окремо та здавати у пункти збору для подальшого транспортування на переробку.

Особливо небезпечними відходами є батарейки, акумулятори, лампи денного світла та інші електронні вироби. Важкі метали, що містяться в них – кадмій, ртуть, свинець ті інші – з ґрунту потрапляють у воду, ушкоджують живі організми, і врешті опиняються у печінці людини. Найпоширенішими відходами є усі види пластикових упаковок та полімерні вироби. При їх спалюванні утворюються надзвичайно токсичні гази, а при зберіганні під відкритим небом і взаємодії з водою – не менш небезпечний фільтрат. Звідси суттєве зростанняу ХХІ столітті складних, а часом й невиліковних захворювань не тільки серед дорослого населення, але й серед дітей.

Збільшення об’ємів метану, оксидів вуглецю, сірки й азоту, вихлопних газів вже спричинило глобальні кліматичні зміни, які обертаються справжніми природними катастрофами для планетами, людства і всього живого. При таких темпах споживання ресурсів і безвідповідальному поводженні з відходами Земля може перетворитися на пекло вже до кінця нинішнього століття. Чи залишимо ми нашим дітям та онукам зелену планету?

Крім тренінгів, у числі природоохоронних заходів початку вересня були прийняття рішення сесії міської ради «Про обмеження використання пластикових пакетів та іншої пластикової упаковки, штучних квітів, вінків та інших декоративних пластикових виробів» та зйомки відеоролика на екологічну тематику. Це кроки від влади, від громадськості ж вітаються будь-які ініціативи. Долучайтеся!

Юрій Халімончук, менеджер проекту.

Більше фото дивіться на нашій офіційній сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту