Про стан законності і заходи щодо її зміцнення та про результати діяльності Коростенської місцевої прокуратури за 8 місяців 2019 року

Коростенською місцевою прокуратору у межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж 8 місяців 2019 року вживались організаційно-практичні заходи щодо забезпечення належної організаційної роботи і управління, повноти та своєчасності усунення порушень закону, реального захисту та поновлення порушених прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави, відшкодування завданих збитків.

Зокрема, на виконання вимог статті 25 ЗУ «Про прокуратуру» керівником Коростенської місцевої прокуратури  з метою  координації  діяльності у сфері  протидії злочинності проведено у травні 2019 року координаційну нараду керівників правоохоронних органів з питань, стану законності і протидії злочинності в регіоні.

Завдяки проведеним організаційно-практичним заходам, досягнуто позитивних результатів на основних напрямах діяльності.

Зокрема, Олевським відділенням поліції упродовж 8 місяців 2019 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 373 кримінальних проваджень, що на 3,6 % менше 2018 року (387).

Як позитивну тенденцію слід відмітити, що протягом 2018 року на території Олевського району не вчинялися злочини проти основ національної безпеки, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, волі, честі та гідності особи. Відмічається зменшення кількості особливо тяжких  злочинів  та тяжких злочинів на 28,6% (5 проти 7 за 2018 рік), тяжких злочинів на 10,4 %(60 проти 67), середньої тяжкості на 10,1% (80 проти 89).

Водночас , відмічається збільшення злочинів невеликої тяжкості на 26,3%, їх питома вага становить 39,8% ( у минулому році – 31,8).

Зменшилась кількість злочинів  проти статевої свободи та статевої недоторканості особи 2 проти 1, на 50%, проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина 5 проти 1, на 80%, проти довкілля з 28 до 24 на 14,3%, проти  громадської безпеки з 7до 5 на 28,6%, проти безпеки руху та експлуатації транспорту з 22 до 18, тобто на 18,2%, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення з 10 до 7, тобто на 30%, у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з  наданням публічних послуг з 13 до 9 (на 30,8%).

Збільшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи з 41 до 46, або на 12,2 %, проти власності з 91 до 96 на 5,5 %, проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян та злочини проти журналістів з 5 до 12 – 2,4 рази, проти правосуддя з 4 до 7, на 75 %.

Основною складовою злочинності, як і раніше є злочини проти власності, питома вага яких серед загальної кількості зареєстрованих злочинів складає 39,8 %. Як зазначалося вище, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про вчинення 96 кримінальних правопорушень  вказаної категорії, з них: 68 крадіжки, 1 грабіж, 17 шахрайств.

На 2 злочини менше вчинено неповнолітніми або за їх участю (з 10 до 8, або на 20), на 33 групою осіб (36 проти 3), у стані алкогольного сп’яніння вчинено 5 кримінально-караних діянь, у 2018 році також 5.

Крім того, вчинено 12 злочинів особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення ( у 2018 році 9).

В ході досудового розслідування   кримінальних проваджень слідчими слідчого відділення  Олевського ВП Коростенського ВП ГУНП в Житомисрькій області 122 особам вручено повідомлення про підозру ( з урахуванням кримінальних проваджень минулих років), що на 5,4% менше ніж у минулому році (129).

Упродовж 2019 року слідчим СВ Олевського ВП за погодженням із процесуальними керівниками направлено до суду 123 кримінальних проваджень (із врахуванням кримінальних впроваджень минулих років), що на 2,5 більше ніж протягом 2018 року (120).

Відсоток розкриття кримінальних правопорушень, облікованих у звітному періоді, за закінченими кримінальними провадженнями становить 56,6%, що є одним із вищих в області (42).

Станом на 30.08.2019 по 135 кримінальним правопорушенням кінцеве рішення не прийнято, що на 5,6% менше ніж за аналогічний період минулого року (143).

Також, не можна оминути увагою питання незаконного видобування на території Олевського району корисних копалин загальнодержавного значення – бурштину.

Зокрема, до суду  направлено 9 обвинувальних актів стосовно 10 осіб, з них з угодами про визнання винуватості  направлено 8 обвинувальних актів, та 1 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, у зв’язку зі зміною обстановки.

З метою повного, об’єктивного та всебічного розслідування кримінальних проваджень процесуальними прокурорами Олевського підрозділу Коростенської місцевої прокуратори надано 54 письмових вказівок.

За 8 місяців 2019 року Олевським районним судом засуджено 67 осіб у 61 кримінальному провадженні,у тому числі 8 з угодами про визнання винуватості. Закрито судом у зв’язку з відмовою потерпілих від обвинувачення 14 кримінальних проваджень, у зв’язку з примиренням потерпілого з обвинуваченим 6 кримінальних проваджень, за дійовим каяттям – 3 кримінальні провадження, у зв’язку із застосуванням заходів виховного характеру до неповнолітніх – 3 кримінальні провадження. До 2 засуджених застосовано Закон України «Про амністію у 2018 році».

Приділялась місцевою прокуратурою увага також забезпеченню належного вигляду за додержанням законів при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. В Олевський районний сектор з питань пробації та Олевське ВП внесено 3 вказівки про усунення виявлених порушень законодавства, які розглянуто, порушення усунуто.

Коростенською місцевою прокуратурою і надалі буде проваджуватись робота, спрямована на зміцнення законності, забезпечення реального відшкодування зподіяних державі збитків, дотримання прав і свобод громадян.

Інформація   направляється у порядку ст. 6 Закону України «Про прокуратору» для інформування на відкритому пленарному засіданні Олевської районної ради про стан законності і заходи щодо її зміцнення та про результати діяльності Коростенської місцевої прокуратори.

 Коростенська місцева прокуратура

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту