Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу

З 16 по 20 вересня по всій країні проходить Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу. Під час цього тиждня  по всій Україні відбувалися правопросвітницькі заходи, спрямовані на інформування школярів, їх батьків, учителів та інших учасників освітнього процесу про запровадження адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) та вироблення в суспільстві небайдужості до проблеми булінгу.

Працівниками Центру соціальних служб сім’ї, дітей  та молоді було проведено захід у Зольнянській ЗОШ I-II  ступенів з учнями 5-9- класів на тему «Булінг у школі, що це таке і як з ним боротися».

Що таке “булінг”?

 Булінг (від англ. bully— хуліган, залякувати) – форма насильства  у вигляді травлі, бойкоту, насмішок, псування особистих речей, фізичні розправи, тощо.

Форми булінгу:

Фізичний булінг штовхання, підніжки, зачіпачання, бійки, стусани , ляпаси,«сканування » тіла, нанесення тілесних ушкоджень тощо.

Економічний булінг  – крадіжки, пошкодження чи  знищення одягу чи інших особистих речей, жертви вимагання грошей тощо.

Психологічний булінг  – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміки обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози,  шантаж тощо.

 Сексуальний булінг   принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська, образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення  образливих чуток, сексуальні погрози, жарти тощо.

 Кібербулінг  приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету,

 інших електронних пристроїв (пересилка неоднозначних фото, обзивання по телефону,зніманя на відео бійок чи інших принижень і викладання відео в мережу інтернет, цькування через соціальні мережі).

Адміністративна відповідальність за булінг:

– штраф 850-1700 грн або від 20 до 40 годин громадських робіт;

– групою осіб або повторно (протягом року) штраф 1700 – 3400 грн або від 40 до 60 годин громадських робіт;

– вчинення малолітніми або неповнолітніми особами віком 14-16 років штраф на батьків 850-1700 грн або від 20 до 40 годин громадських робіт;

– вчинення малолітніми або неповнолітніми особами віком 14-16 років групою осіб або повторно – штраф на батьків 1700-3400 грн або від 40 до 60 годин громадських робіт;

– неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції про випадки булінгу – штраф 850-1700 грн або 1 місяць виправних робіт з відрахуванням до 20% заробітку.

Поради “Як справитися з булінгом»

  • Зберігай спокій і обійди ситуацію;
  • Розкажи дорослому, якому ти довіряєш про те, що трапилося, або повідом про це анонімно;
  • Поговори про це із своїми братами чи сестрами, або з друзями, щоб тобі не здавалося, що ти одинокий»

Інформує КУ «ЦСССДМ Олевської міської ради»

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту