Олевська міська рада вивчала вінницький досвід поводження зі сміттям

З 18 по 20 вересня 2019 року Олевська міська рада прийняла участь у навчальній поїздці до Вінницької області на тему: «Механізми поводження з твердими побутовими відходами в ОТГ Вінницької області». Участь у поїздці взяли представники 8-ми об’єднаних громад Житомирської області на чолі з радником з питань децентралізації Житомирського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Сергієм Романовичем. 

18 вересня у Вінниці до представників Житомирської області приєдналися представники навчальної поїздки об’єднаних громад Запорізької області, які разом відвідали Вінницький відокремлений підрозділ Центру розвитку місцевого самоврядування.

З вітальним словом виступив директор Вінницького ВП ЦРМС Олег Левченко. Радник з муніципальних послуг Вінницького ВП ЦРМС Віталій Швець розповів про стан та перспективи децентралізації у Вінницькій області та секторальні реформи.

19 вересня представники областей разом з радником Віталієм Швецем відвідали Тульчинську та Іллінецьку міські ОТГ.

В Тульчинській ОТГ секретар міської ради Оксана Миколаївна проінформувала присутніх про досягнення міської ради при об’єднанні 7 населених пунктів. Про досвід поводження з ТПВ в Тульчинській ОТГ ознайомив начальник відділу ЖКГ Бояр Василь.

Представники об’єднаних громад відвідали полігон ТПВ, який облаштований за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Варто зазначити, що для ущільнення відходів на полігоні коштами DESPRO придбано бульдозер Caterpilar, вартістю 1,6 млн. грн. Також цікаво було відвідати комунальне підприємство, яке надає послуги по вивезенню ТПВ, благоустрою, освітленню та інші. На підприємстві проводиться пресування ТПВ.

Іллінську міську ОТГ представляла заступник міського голови з гуманітарних питань Людмила Михайлівна, яка ознайомила присутніх з досягненнями громади після об’єднання.

Представники ОТГ Житомирської та Запорізької областей відвідали комунальне підприємство «Добробут» яке надає понад 12 послуг з них: прибирання й асенізації, підрізання дерев та живих огорож, озеленення територій та утримання зелених насаджень, ремонт та утримання дорожньої інфраструктури, утилізація та поводження з сміттям та інші. Підприємство має свої теплиці в яких вирощують розсаду квітів для благоустрою. Відвідали полігон ТПВ на якому встановлена сортувальна лінія.

Вже 20 вересня представники областей відвідали Калинівську об’єднану територіальну громаду.

В Калинівській ОТГ гостей зустрічав міський голова Анатолій Шамалюк, який розповів про досягнення їхньої громади, про особливості поводження у громаді зі сміттям та відповів на поставлені запитання.

В ході навчального візиту, разом із заступником міського голови Олександром Щьовим, відвідали КП «Калинівський міський центр медико-санітарної допомоги», де головний лікар провів невеличку екскурсію по центру, розповів про роботу та досягненнях закладу. Також відвідали полігон ТПВ.

Олександр Щьов розповів, що нова сміттєсортувальна станція з усім необхідним комплексом споруд та інфраструктури коштувала близько 8 млн грн. Реалізувати цей проект вдалося за співфінансування обласного бюджету, та все ж левова частка витрат – це кошти ОТГ.

За його словами, у громаді налагодили систему первинного сортування сміття, встановивши контейнери для роздільного збору. Але тут стикаються з проблемами, характерними сьогодні для всієї країни, – місцеві мешканці лінуються або попри роз’яснювальну роботу не хочуть сортувати сміття. Нині робота з населенням триває і, принаймні, в м. Калинівка та в околицях вже вдалося впоратися з проблемою стихійних сміттєзвалищ. А місцеве комунальне підприємство договорами на вивезення сміття охопило 75% мешканців. Всі учасники навчань ознайомилися з самим процесом сортування.

Також варто пам’ятати, що сміття та забруднення навколишнього середовища – це одна з найбільш гострих екологічних проблем сьогодення. Тому, щоб покращити ситуацію для своєї громади, країни та світу в цілому, потрібно кожному жителю вже сьогодні звернути увагу на роздільний спосіб сміття, а також заключати договори з підприємством, яке займається вивозом ТПВ.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту