Відео-лекторій, присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом.

Співробітники Олевського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області разом з представниками Олевської центральної лікарні та ЦСССДМ провели зустрічі з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

03 та 04 грудня 2019 року співробітниці Олевського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області Анжела Козловець, Інна Стожук спільно з лікарем-інфекціоністом КНП «Олевська центральна лікарня» Іриною Яроменко,спеціалістом Центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Валентиною Стужук провели інформаційно-просвітницьку роботу та відео-лекторій, присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку 1 грудня та покликаний підвищити глобальну поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу, привернути увагу громадськості і нагадати суспільству, що ВІЛ/СНІД є однією з самих глобальних проблем людства та продемонструвати солідарність у зусиллях стосовно боротьби з хворобою.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я сьогодні в світі з ВІЛ-інфекцією живуть близько 38 млн осіб, і близько 80% з них знають про це. За даними Об’єднаної програми Організації Об’єднаних Націй із ВІЛ/СНІД, близько 244 тисячі українців мають ВІЛ, з них близько 100 тисяч не знають про свою хворобу.

Найчастіше  ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Враховуючи цей факт, фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігати вірність. Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци і голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо – стерилізувались. ВІЛ також передається від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. В цьому випадку лікарі проводять антиретровірусне лікування матері під час вагітності та пологів, призначають кесарів розтин та рекомендують штучне вигодовування.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це кінцева стадія інфекційного захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Цей вірус вражає спеціальні клітини крові (лімфоцити), які відповідають за захист організму людини від різних мікробів та пухлин, і поступово вбиває ці клітини. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців і років, знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, перш за все інфекційних, що вражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему та ін.

Сьогодні люди, які живуть з вірусом імунодефіциту людини, можуть жити звичайним та повноцінним життям, але для цього потрібно вчасно вживати ліки. Принципово важливо, щоб кожен ВІЛ-інфікований знав про свій статус і невідкладно отримав доступ до антиретровірусної терапії, яка суттєво подовжує життя і знижує ризики розповсюдження ВІЛ.Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається АРТ і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя.

Фахівець Олевського РС
філії ДУ «Центр пробації»
у Житомирській області
Інна Стожук

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту