Чи безпечні для здоров’я дітей ялинкові прикраси?

Для дітей Новий рік – це найбільш довгоочікуване і загадкове свято з новорічними ялинками, блискучими іграшками, мішурою, що переливається, гірляндами. Для кожної дитини Новий рік та Різдво – це завжди казка. Ці свята викликають яскраві емоції. Однак, мало хто з нас замислюється про безпеку цих новорічних атрибутів. Адже вчені попереджають: новорічний декор, крім радості, може нести приховану загрозу здоров’ю дитини. Що ж можна чекати від такого, на перший погляд безпечного, товару?

Перед Новим роком прилавки магазинів та вуличні лотки переповнені новорічними прикрасами. Але мало хто знає, що всі ці речі можуть бути небезпечними для здоров’я дитини. Разом з ними в оселю може потрапити велика кількість токсичних речовин, серед яких найнебезпечнішими є важкі  метали, формальдегід, феноли тощо.

Щоб убезпечити дітей від шкідливих іграшок, перевагу краще віддавати вітчизняним виробниками, із маркуванням державного стандарту.

Хімічний склад ялинкових прикрас не можливо визначити «на око», проте варто знати декілька ознак, які свідчать про перевищення гранично-допустимих рівнів шкідливих речовин.

Що необхідно знати пересічному покупцю при виборі та придбанні новорічних прикрас?

Під час купівлі іграшки, рукою або серветкою потріть ялинкову прикрасу – якщо на шкірі руки або серветці будуть залишки фарби, а на іграшці фарба стерлась, краще не здійснюйте покупку, так як це є ознакою того, що виріб був покритий неякісними фарбами. Така фарба не тільки недовговічна, але й може містити у своєму складі свинець, ртуть, кадмій, миш’як, барій, які негативно впливають на центральну нервову систему, викликають хвороби дихальних шляхів, і можуть призвести до алергії. Крім того, якщо ви відчуєте різкий «хімічний» запах, то це значить, що в даному виробі має місце перевищення гранично-допустимих рівнів формальдегіду, що може стати причиною отруєння. Також у виробництві ялинкових прикрас, активно використовується ще одна отруйна речовина – фенол, яку активно застосовують китайські фабрики. Слід відмітити, що запаху фенол не має, тому, щоб не ризикувати, попросіть надати вам документи про якість та безпеку товарів та ретельно ознайомтесь з ними.

Слід також знати, що згідно державних санітарних правил і норм безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей (ДСанПіН 5.5.6.012-98) відповідальність за обов’язкове дотримання встановлених вимог, нормативів і регламентів покладається на керівника установ, підприємств і організацій, незалежно від форм власності, суб’єктів підприємницької діяльності, фізичних та юридичних осіб, що займаються виготовленням та реалізацією іграшок вітчизняного та іноземного виробництва.

У жодному разі не давайте дітям бавитися ялинковими прикрасами, адже вони не призначені для того щоб гратися.

Якщо ви не байдужі до здоров’я ваших дітей, скористайтеся нашими порадами при покупці новорічних аксесуарів.

Людмила КОЗЛОВЕЦЬ, начальник Олевського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту