Наставництво над дітьми, які перебувають в інтернатних закладах

Більшість дітей в інтернатах не мають в кого запитати поради, не мають поруч дорослого, якому вони довіряють, не відчувають такої необхідної підтримки. Тому їм дуже складно адаптуватися до реальності, яка чекає їх після інтернату. Як свідчить статистика, 90% випускників не готові до самостійного життя. Якщо ви хочете допомогти дитині з інтернату – станьте для неї наставником! Наставники дають можливість дитині відчути себе особистістю, визначити інтереси й здібності, обрати професію. Вони вчать дитину не лише вирішувати повсякденні проблеми, а й комунікувати з оточенням.

В Україні триває процес впровадження наставництва над дитиною, яка проживає в інтернатному закладі, іншому закладі для дітей, як добровільна діяльність з надання їй індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя, шляхом розвитку її фізичного, духовного та інтелектуального потенціалу, впевненості у власних силах , формування культурних та моральних цінностей.

Наставництво є реальною, ефективною допомогою дітям з інтернатних закладів у соціалізації та адаптації до самостійного життя.

Саме тому наставництво актуальне для дітей, які потрапили в систему інтернатів, та не будуть виведені з неї довгий час. Завдяки державі та спонсорам незахищені діти мають продукти, одяг і дах над головою. Але у них немає того, що не купиш за гроші – близької людини, яка могла б навчити елементарним навичкам життя. Приготувати їжу, заощадити кошти, оформити документи, влаштуватися на роботу – це очевидні речі для нас і невідомі для дітей.

Наставники допомагають дітям відчути себе особистістю, визначити інтереси та здібності, визначитися з професією, вибудовують моральні цінності, вчать робити вибір, вирішувати повсякденні проблеми та спілкуватися з людьми. Завдяки наставнику дитина отримує шанс на нову, щасливу долю.

Кожен наставник обов’язково проходить навчання і підписує Договір про наставництво, тому наставництво – це впорядковане професійне волонтерство.

Кандидат у наставники подає до КУ «Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олевської міської ради» такі документи:

– заяву;

– копію паспорта громадянина України;

– висновок про стан здоров’я;

– довідку про наявність чи відсутність судимості.

Головною умовою для кандидатів у наставники є проходження навчання в Житомирському обласному центрі соціальних служб.

Основна мета взаємовідбору: здійснити підбір дитини та наставника відповідно до потреб дитини та ресурсів наставника.

Наставником дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, яка проживає в закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, може бути повнолітня дієздатна особа, яка пройшла курс підготовки з питань виховання і соціальної адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за відповідною програмою та уклала договір про наставництво.

За детальною інформацією про наставництво звертайтеся до комунальної установи «Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олевської міської ради» за адресою м. Олевськ, вулиця Володимирська, 1, тел. 2-16-65.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту