Керівництво Олевщини відстоює лікарню та збирає позачергову сесію

Кабінет міністрів України затвердив перелік опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року. Про це зазначено у постанові КМУ від 15 січня 2020 року. На Житомирщині до переліку опорних закладів увійшли 7 лікарень. Загалом же в усіх регіонах країни затверджено 212 опорних медзакладів.

Перелік опорних закладів визначений на основі відповідної Методики формування мережі. Працювала над цим робоча група, сформована МОЗ за участю представників НСЗУ, Мінрегіону, представників проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та обласних державних адміністрацій.

У Житомирській області опорними закладами стали:

Бердичівська міська лікарня;

Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання;

Овруцька міська лікарня;

Житомирська центральна районна лікарня;

Центральна районна лікарня ім. Д. І. Потєхіна (Коростишів);

Лікарня №1 ( Житомир).

Однією з головних умов  формування переліку стала доступність закладів для пацієнтів. Шлях до лікарні не повинен перевищувати 1 годину. Ці приймальні відділення матимуть однаковий дизайн – від добору кольору до розташування кімнат.

До переліку включено заклади охорони здоров’я, що відповідають вимогам або можуть бути підвищеними до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого або другого рівня, що забезпечуватимуть: 

 безпечність медичної допомоги на основі доказової медицини;

– своєчасність доступу до медичної допомоги;

– економічну ефективність, яка полягає у забезпеченні максимально можливої якості медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання ресурсів.

За інформацією Управління охорони здоров’я Житомирської ОДА реорганізація КНП «Олевська центральна лікарня» Олевської міської ради в опорну лікарню не планується.На думку керівництва Олевської районної ради, Олевської райдержадміністрації, Олевської міської ради, Білокоровицької та Радовельської сільських рад, позиція Управління охорони здоров’я Житомирської ОДА є хибною і неприйнятною, оскільки вона не враховує особливостей Олевського району та утворених ОТГ, а також вимог щодо доступності до опорних лікарень.

Керівництво Олевського району та громадськість вважає неприйнятним прийняття рішення про будь яку реорганізацію головного медичного закладу без участі жителів Олевщини.

Враховуючи ці фактори відбулась нарада за участі голови Олевської ОТГ Олега Омельчука, в. о. голови Олевської райради Олександра Ковальчука, голови Олевської РДА Лариси Хоречко, голови Білокоровицької ОТГ Сергія Коцура та в. о. голови Радовельської сільської ради Валентини Жуковець та головного лікаря КНП «Олевської ЦРЛ» Олега Казюка. Було прийнято рішення про негайну зустріч з керівництвом Житомирської ОДА та Управління охорони здоров’я стосовно необхідності включення до переліку опорних, саме Олевської лікарні. Серед основних аргументів наголошувалося на складному та віддаленому географічному розташуванню Олевського району та сільських населених пунктів до найближчої планової опорної лікарні на відстані 120-150 км., що не відповідає основним вимогам медичної реформи.

Крім того, територією району проходять такі потенційно аварійно-небезпечні об’єкти, як: автомобільні дороги загального користування державного значення М-07 «Київ-Ковель» та територіальна Т 06-05 «Пункт пропуску Майдан-Копищанський» – Олевськ-Ємільчине, північна гілка Південно-західної залізниці.

Ще одним важливим фактором, який необхідно врахувати, є те, що територія Олевського району відноситься до зони враження в наслідок Чорнобильської катастрофи, що спричинило велику кількість онкологічних та інших викликаних впливом радіації захворювань.

7 лютого 2020 року Олег Омельчук, Олег Казюк, Олександр Ковальчук, та Лариса Хоречко провели зустріч з керівником Управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколою Сусликом та заступницею голови ОДА Наталією Остапченко.          

Представники Олевщини наголосили, що з метою запобігання виникненню соціальної напруги в районі та забезпечення  населення доступними та сучасними медичними послугами необхідно посприяти включенню до переліку опорних лікарень Житомирського госпітального округу КНП «Олевська центральна лікарня» Олевської міської ради.      

10 лютого в кабінеті голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка, за участі його заступниці Наталії Остапченко, відбулась робоча нарада з керівництвом Олевського району, а саме: головою Олевської РДА Ларисою Хоречко, в. о. голови райради Олександром Ковальчуком, міським головою Олегом Омельчуком, сільським головою Сергієм Коцуром, депутатами облради Олександром Ніколайчуком та Олегом Казюком.

Багаточисельна делегація з Олевська, висловлюючи позицію місцевого населення,  наполягала на терміновому включенні КНП «Олевська центральна лікарня» до опорних лікарень Житомирського госпітального округу.

Також звернулися до голови Житомирської ОДА з проханням про виділення коштів на придбання медичного обладнання та устаткування, що дозволить забезпечити якісне надання медичних послуг населенню району.

За словами головного лікаря Олега Казюка, Олевська центральна лікарня, яка поки що не потрапила в перелік опорних лікарень, залишається, вона і надалі надаватиме медичні послуги. Закривати медичний заклад не збираються! 

За наполяганням керівництва району та громад, 13 лютого об 11-00 годині відбудуться спільні позачергові сесії Олевської районної ради, Олевської міської ради, Білокоровицької та Радовельської сільських рад. На порядку денному одне питання – звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Міністра охорони здоров’я про включення КНП «Олевська ЦЛ»  до опорних лікарень Житомирського госпітального округу.

Олевська міська рада надалі інформуватиме жителів громади про вирішення соціально важливого питання.

Нагадуємо: 3 січня 2020 року відбулось офіційне відкриття дитячого відділення Олевської центральної лікарні після капітального ремонту.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту