Школа молодого фахівця закладу дошкільної освіти

Професія вихователя – це професія для тих, хто попри усі труднощі професії вміє зберегти своє справжнє покликання та призначення. За останні декілька років педагогічний склад закладів дошкільної освіти Олевської міської ради почав поступово «омолоджуватися».

Від того, як швидко новий вихователь «увіллється»до колективу дитячого садка, чи вдасться йому налагодити взаємини, знайти цікаві способи співпраці з дітьми, залежить успіх його подальшої педагогічної діяльності.

Одним із першочергових завдань керівників ЗДО, методичної та психологічної служби відділу освіти, молоді та спорту Олевської міської ради є не просто залучення молодих спеціалістів до роботи, а «втримання» їх на педагогічній ниві.

Знайомство із талановитими педагогами, досвідом інноваційної діяльності та її результатами  грають важливу роль у формуванні педагогічного ідеалу молодого спеціаліста, а  іноді в його корекції.

Задля забезпечення педагогам-початківцям різнорівневої, диференційованої методичної допомоги на базі методичного кабінету у 2019 році створено Школу молодого фахівцяЗДО(ШМФ), керівниками якої призначено одних із найкращих вихователів: Бочковську Наталію Миколаївну (Олевський ЦРД №1 «Зірочка») та Мардусевич Дану Борисівну (Олевський ЗДО №2 «Малятко»). Майстерно організований методичний та психологічний супровід у ШМФ, допомагає швидко молодим вихователям: адаптуватися до роботи в дитячому садку, позбутися відчуття невпевненості у власних силах, налагодити успішну комунікацію з усіма учасниками педагогічного процесу, сформувати мотивацію до подальшої самоосвіти, розширення знань із психології та педагогіки «відчути смак» професійних досягнень, розкрити свою індивідуальність і розпочати формування власної траєкторії професійного зростання.

Скажи мені – я забуду,

Покажи мені – я запам’ятаю,

Дай мені зробити – я зрозумію.

Конфуцій

18 лютого 2020 року на базі Олевського ЦРД №1 «Зірочка» відбулося друге засідання
 Школи молодого фахівця ЗДО за темою «Науково-консультативний супровід молодого фахівця на шляху до вершин професійної майстерності».

Робота під час засідання ШМФ була плідною та надзвичайно цікавою. Активізуватися та швидко включитися до процесу допомогла низка інтерактивних вправ «Привітання», «Незакінчені речення», Мозковий штурм (генератор ідей)  та «Які форми роботи включає в себе організована навчально-пізнавальна діяльність?». Корисними для молодих фахівців також стали інформаційні повідомлення «навчально-пізнавальної діяльності в ЗДО», «Навчання у формі занять».

Та головною частиною засідання став, звісно, перегляд заняття для дітей старшого дошкільного віку з освіти  для сталого розвитку з пріоритетом пізнавального розвитку «Папір – наше багатство», під час якого навіть досвідчені педагоги зробили для себе певні відкриття.

Робота Школи молодого фахівця ЗДО не обмежується лише засіданнями, адже організований методичний та психологічний супровід  педагогам у вигляді інформаційних повідомлень, особистих консультацій та електронного листування провадиться протягом усього навчального року.

Юлія Луценко,
методист МК
відділу освіти, молоді та спорту Олевської міської ради

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту