Олег Омельчук розповів про конкретні дії стосовно боротьби з коронавірусом

Людство вперше за довгий час стикнулося з проблемою подолання пандемії. «Іспанка» у минулому столітті забрала багато життів. На нашу долю у цьому столітті випало випробування новим коронавірусом. Та не будемо плисти за течією, намагаймося протистояти хворобі. Які кроки з підготовки до боротьби з коронавірусом на території Олевської громади робить її керівництво, розповідає голова Олевської міської ради Олег Омельчук.

– Перш за все – це, звісно ж, допомога нашій лікарні, лікарям та медперсоналу. Адже незабаром їм доведеться зіштовхнутися з цією хворобою. І я вас запевняю, що вони ні в якому разі не залишаться сам на сам з небезпечним вірусом. Усі гілки влади, екстрені служби, рятувальники, поліція, і навіть самі громадяни – усі ми разом будемо на сторожі щодня.

Тепер щодо Олевської міської ради. Ми звернулися за допомогою до ТОВ «Пержанська рудна компанія». На ім’я директора Віталія Якименка направлено лист з проханням виділити благодійні кошти для організації недопущення розповсюдження коронавірусу. Такі установи та організації як Олевська центральна лікарня, Центр ПМД, районне відділення Центру екстреної медичної допомоги, райсектор Управління ДСНС в Житомирській області, відділення поліції, відділення прикордонної служби «Копище» надали перелік необхідного для безпечного виконання службових обов’язків, це засоби індивідуального захисту та дезінфікуючі засоби. У список входять: 2000 штук респіраторів, 8560 захисних масок, стільки ж пар рукавичок, 1000 штук ізоляційних халатів, 200 літрів неостерилу, 300 літрів санефекту і 100 штук таблеток санітабу. Усього на суму 779 тисяч гривень. Кошти вже поступили на рахунок міської ради. Додатково звернулись до цієї ж компанії стосовно 2-х апаратів: штучної вентиляції легень і концентратору повітря. Вони коштують близько 30 тисяч євро кожен. Вже прийнято позитивне рішення щодо апарату штучної вентиляції легень. Компанія закуповує 6 таких апаратів на Житомирську область, один з них, як я казав, йде на нашу лікарню. Він якісний, дорогий німецького виробництва. Протягом наступних 2-3 тижнів його встановлять. Ще обговорюється питання по концентратору повітря. Він сам виробляє кисень, підключити його можна одразу до двох апаратів штучного дихання. Коштує дорого – 900 тисяч гривень, але є надія, що ми придбаємо і його.

Що ще зроблено міською радою. Спочатку на виконавчому комітеті, а потім і сесією підтримано питання надання 70 тисяч гривень медзакладам. 50 – пішло на центральну лікарню, 20 – на «первинку». На ці кошти закуплено деззасоби. На «первинку» загалом перераховано 110 тисяч гривень, закуплено було: 1130 респіраторів, 180 штук захисних окулярів, 11 штук захисних комбінезонів, 250 масок, 1400 пар рукавичок та знову ж таки деззасоби для обробки рук, поверхонь, підлог.

Центральна лікарня отримала більше допомоги. І це зрозуміло чому. Їм доведеться підготуватися і до боротьби з коронавірусом і до 2-го етапу медичної реформи. Адже ніхто не полишав питання про включення Олевської лікарні до списку опорних медзакладів. Давайте по порядку. Чим вже забезпечена лікарня. Отже, станом на 25 березня на кошти місцевого бюджету закуплено: стаціонарний ультразвуковий апарат для пологового відділення (899,5 тис. грн), транскутальний білірубінометр (39,0 тис. грн), апарат штучної вентиляції легень (288 тис. грн), ендовідеосистема для укомплектування ендоскопічного апарату (38,5 тис. грн). Згідно з тендерними торгами, які вже оголошені, буде закуплено апаратуру на суму 488,0 тис. грн – це вже за спільні кошти Олевської, Білокоровицької громади та райради. Станом на це ж число (25 березня) зібрано благодійні внески від громадян та організацій на придбання дихального апарату в сумі 96051,00 гривень. За рахунок співфінансування БО «Фонд Михайла Весельського «Радовель» (250,0 тис. грн) та Олевської районної ради (70,0 тис. грн) до кінця місяця планується отримати дихальний апарат в сумі 320,0 тисяч гривень. Паралельно кошти збирають і наші підприємці. За підрахунками в лікарні разом з вже існуючими апаратами додатково з’явиться ще 4. Разом усіх буде 10.

Щодо питання про включення Олевської ЦЛ до списку опорних. Як ви знаєте, відбувалося багато зустрічей з житомирським керівництвом з цього питання. Нам пообіцяли, що Госпітальна рада Житомирщини, яка пройде у квітні, вийде з клопотанням на КМУ з пропозицією про внесення змін до списку опорних лікарень, що вже був затверджений. Напрацювання у цьому плані вже є. Якраз вчора, 24 березня, ми зустрічались з проектантами, побували разом з ними у прийомному відділенні лікарні. Їх приїзд пов’язаний із замовленням міською радою проектно-кошторисної документації на реконструкцію приймального відділення. Виготовлення документації обійдеться нам у межах 200-300 тисяч гривень. А потім вже будемо виходити на обласне керівництво, щоб вони профінансували даний проект. Трохи заінтригую ваших читачів і розповім, що на приймальне відділення чекають цікаві зміни. Там, за вимогами реформи, мають з’явитися такі собі міні-відділення екстреної медицини, хірургії, флюорографія тощо. Щоб при поступленні пацієнтів була змога зробити їм необхідний комплекс заходів.

Повернусь до сьогоднішньої ситуації. Нами прийнято рішення щодо перенесення святкування Дня міста та Week end в Олевську на наступний рік. Кошти які б мали піти на ці заходи 288 тисяч і ще 54 тис. будуть направлені на допомогу лікарні та доплати медпрацівникам за роботу у надзвичайній ситуації.
Також міською радою організовано підвіз медичного персоналу до місця роботи. Забираємо людей з Кишина, Кам’янки, Лопатич, Варварівки. Крім цього, підвозимо 4 хворих людей до Коростеня і Новоград-Волинського на гемодіаліз. На території Олевської громади працює спеціальна мобільна група з працівників міської ради, поліції, Держпродспоживслужби, які перевіряють режим дотримання карантину. І наостанок додам, що планується переглянути рішення і дозволити торгувати ветмагазинам і тим, хто продає насіння, щоб люди могли купити домашнім улюбленцям їжу, медикаменти, і розпочати собі весняний сезон. Так що будьмо здорові, не панікуймо. Усі разом боремося і допомагаємо лікарям, хто сидячи вдома, а хто, займаючись необхідними обов’язками.

За матеріалами газети «Зорі над Убортю», автор: Анжела Александрова

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту