Умови призначення житлової субсидії у разі заборгованості за житлово-комунальні послуги

Програма житлових субсидій, яка діє понад 20 років –  є головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг.

Завдяки програмі житлових субсидій малозабезпечені громадяни оплачують не повну вартість житлово-комунальних послуг, а лише частину платежу, яка залежить від розміру середньомісячного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Що менші доходи, то меншою є частка обов»язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 року №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для  відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (зі змінами), житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розміром обов»язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Для призначення житлової субсидії особа подає до органу соціального захисту населення заяв про призначення  та надання житлової субсидії у грошовій формі та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначення житлової субсидії, за встановленими формами.

Заява та декларація можуть бути поданими органу соціального захисту особисто або  надіслані поштою чи в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики.

Відповідно до підпункту 5 пункту 14 Положення житлова субсидія не призначається (у тому числі  і на наступний період), якщо структурними підрозділами з питань соціального захисту отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання  такої інформації підприємства-надавачами житлово-комунальних послуг) заборгованості з  оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за  призначенням житлової субсидії.

До суми заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу не включається  заборгованість, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання  природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та  у зв»язку з приведенням об»єму використаного побутовими споживачами природного газу у відповідність до стандартних умов при здійсненні відповідних комерційних розрахунків, а також заборгованість, що  виникла у зв»язку з тим, що  управитель багатоквартирного будинку, об»єднання співвласників багатоквартирного будинку, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ «Ощадбанк» (його установами) для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі.

Разом з тим, за наявності заборгованості житлову субсидію може бути призначено на наступний період за рішенням комісії, утвореної органами місцевого самоврядування, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, з урахуванням обставин, що склалися. Таким чином, найбільш вразливі категорії населення забезпечуються державною підтримкою.

Крім того, існує механізм реструктуризації заборгованості  споживачів з оплати житлово-комунальних послуг на підставі укладеного договору з надавачами цих послуг.

Окрім того, постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 №247 «Про особливості надання житлових субсидій», передбачено на період карантину додаткові заходи щодо соціального захисту осіб, яких звільнено з роботи у зв»язку з карантином (врахування до і\їхнього доходу під час призначення житлової субсидії розміру допомоги по безробіттю замість заробітної плати, яку вони отримували за попереднім місцем роботи).

За детальною інформацією звертатись за телефоном  «Гарячої лінії» управління праці та соціального захисту населення Олевської райдержадміністрації 2-17-70

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту