Сімейні форми виховання дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування

В Україні існують різні форми сімейного виховання дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дочки чи сина, що здійснене на підставі суду;

Опіка/піклування встановлюється для виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14 – ти років, піклування – над неповнолітніми дітьми з 14 до 18 років. Опікуном/піклувальником може бути дієздатна особа, враховуючи її особисті якості та здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини. Переважне право стати опікуном дитини надається:

– родичам дитини, незалежно від їх місця проживання;

– особам, в сім’ї яких проживає дитина.

     Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

     Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування для забезпечення сімейним вихованням та спільним  проживанням. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 дітей, враховуючи рідних дітей.

Особливості функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів/піклувальників

Батьки-вихователі, прийомні батьки, опікуни/піклувальники несуть персональну відповідальність за життя здоров’я, фізичний і психічний розвиток дітей. Є законними представниками дітей на підприємствах, в установах та організаціях. Захищають права та інтереси дітей, яких взяли на виховання.

Батьки-вихователі, прийомні батьки, опікуни/піклувальники зобов’язані забезпечити здобуття дітьми освіти, стежити за навчанням та розвитком, здійснювати підготовку дітей до самостійного життя.

Влаштування дітей у прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу проводиться з урахуванням віку прийомних батьків, батьків-вихователів та дітей, так, щоб на час досягнення обома батьками пенсійного віку влаштовані діти досягли 18 років.

Яку підтримку отримують опікуни/піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі?

Прийомні батьки, батьки-вихователі щомісячно отримують:

  • державну соціальну допомогу на дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, що становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку;
  • розмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину.

Опікуни/піклувальники щомісячно отримують державну грошову допомогу на дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, що становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

Який термін перебування дітей під опікою/піклуванням, в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу?

  • в сім’ї опікунів/піклувальників діти перебувають до 18 – річного віку;
  • в прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу діти перебувають до досягнення 18-річного віку, а в разі навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІУ рівня акредитації – до його закінчення.

Діти, які залишилися без піклування або втратили біологічних батьків, мріють про домашнє тепло, затишок, спокій, сподіваються на теплі обійми, розуміння, терпіння….

Діти чекають… Діти бачать уві сні… Діти мріють…Про сім’ю!!! Сім’ю, яка турбується та дасть дитині щасливе майбутнє!

Будь ласка, розкажіть про отриману інформацію Вашим друзям, знайомим та за детальнішою інформацією, підтримкою у подальших кроках, якщо маєте бажання створити прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, звертайтесь до працівників комунальної установи «Центр соціальних служб» Олевської міської ради за адресою місто Олевськ вулиця Володимирська,1.

 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту