Перлина землі олевської – «Бабина гора»

18 квітня в Україні відзначається міжнародний день пам’яток історії та культури. Цей день має ще раз нагадати суспільству про різноманіття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.

За своєю значимістю пам’ятки відносяться до двох категорій: національного і місцевого значення. Найвищий розряд – внесені до списку ЮНЕСКО.

Одним з визначних об’єктів культурної спадщини нашої територіальної громади є пам’ятка археології – городище та поселення в урочищі «Бабина гора», що на північно-східній околиці Олевська.

Укріплене поселення в урочищі «Бабина гора» відноситься до мисового типу городищ. Розміщується на узвишші лівого берега річки Уборть, неподалік від залізничного мосту.

У давні часи цей пагорб зі сходу безпосередньо омивався річкою, а з півночі – її безіменною притокою. Городище стало відомим після розвідок, проведених Яковом Яроцьким (1903 р.).

Починаючи з 2009 р. тут регулярно проходять археологічні обстеження експедиції Інституту археології НАН України (керівник – кандидат історичних наук Андрій Петраускас). В результаті проведених розкопок виявлено багаточисельні та різноманітні артефакти, представлені побутовими предметами, прикрасами, фрагментами зброї та іншими знахідками, які зберігаються в фондах місцевого краєзнавчого музею.

Особливий інтерес становить древлянський колодязь, нищення якого також датується серединою Х ст. У колодязі, окрім решток зруйнованих пожежею верхніх частин зрубу, виявлено цікаві знахідки: залишки кераміки VIII-ІХ ст., бронзову гарду (перехрестя меча), 1,5-метровий уламок дубової труби діаметром 8 см, дерев’яний ківш – братину (від слова «брати»). Колодязь зводиться разом із городищем і являє собою досконалу конструкцію: п’ять ступінчастих зрубів, систему фільтрації та захист від верхових вод і замулення. Нинішній об’єм води, коли колодязь заповнений наполовину, становить близько 20 м куб.

У грудні 2017 р. з ініціативи міської влади та за підтримки меценатів почалися роботи по відновленню верхньої частини зрубу колодязя, які завершилися восени наступного року. У травні 2019 р. на городищі був встановлений рекорд, що увійшов до Книги рекордів України – на фестивалі до Дня міста «Ми з древлянського коріння» 500 працівників освіти та учнів олевських шкіл, культури, у стародавньому вбранні, виконали обрядові танці.

Україна сповнена своїми дивами. Вона невимовно багата на культурні пам’ятки та визначні історичні місця, на захисті яких стоїть Закон України «Про охорону культурної спадщини».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту