Протягом 10 днів безкоштовно досліджуємо овочі і фрукти на вміст нітратів та дари лісу на радіонукліди!

З метою оцінки стану санітарно-гігієнічної ситуації в Житомирській області ДУ «Житомирський ОЛЦ МОЗ України» протягом 10 днів (21.07-30.07. 2021 р.) проводитиме наступні безкоштовні дослідження для фізичних осіб :

Дослідження овочів та фруктів на вміст нітратів (необхідно доставити не менше 0.5 кг)

Дослідження дарів лісу (ягоди, гриби) на вміст радіонуклідів (необхідно доставити не менше 1 кг).

У світі з кожним роком все менше овочів і фруктів, які можна назвати екологічно чистими. Якщо тільки ці продукти не надходять на наші столи безпосередньо з наших городів, але й тут виникають сумніви стосовно чистоти ґрунтів.

Термін «нітрати» передбачає наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах. Як відомо, рослини беруть з ґрунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, решта нітратів потрапляють в наші організми з овочами в чистому вигляді.

 У чому небезпека?

Погіршується насичення клітин киснем.

Відбуваються серйозні збої в обміні речовин.

Слабшає імунітет.

Відбувається дестабілізація нервової системи.

Знижується кількість вітамінів, що надходять в організм.

З`являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою.

Утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени).

Вкрай небезпечним  для здоров’я людини є вживання в їжу грибів та ягід, зібраних на забруднених територіях, без попереднього визначення  вмісту радіонуклідів в них. Жителям, що проживають на забруднених територіях, необхідно збирати гриби та ягоди в тих місцях ,що визначені лісовим господарством, які придатні для заготівлі за щільністю забруднення ґрунтів радіоцезієм, типу ґрунтів і відповідно коефіцієнтам переходу. Зібрану продукцію обов’язково необхідно дослідити на відповідність вимогам ГН 6.6.1.1-130-2006 «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 в продуктах харчування та питній воді».

Запрошуємо бажаючих фізичних осіб перевірити вказані продукти харчування для особистого вжитку, щоб уберегти себе та свої рідних від можливих наслідків.

Лабораторні дослідження можна  провести в лабораторії Олевського МРВ ДУ «Житомирський ОЛЦ МОЗ України» за адресою м.Олевськ, пров. Промисловий, 4а., тел.2-16-30

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту