БЕЗКОШТОВНЕ медичне обстеження та лікування для всіх категорій «чорнобильців»

Олевська громада поділена на 3 і 4 зони радіаційного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Цьогоріч виповнилось 35 років з дня трагедії, але жителі громади досі відчувають на собі її наслідки. Про це свідчить і статистика захворюваності на онкологічні хвороби, і численні звернення громадян про допомогу на лікування та операції, пов’язані з цим.

Фактично більша половина населення Олевської ТГ має посвідчення тої чи іншої категорії, а, відповідно, право на отримання певних безоплатних послуг у державних закладах. Більшість соціальних гарантій та пільг щодо ЧАЕС не переглядались роками, надання деяких стоїть під питанням, а багато що взагалі відмінили.

Розуміючи всю важливість «чорнобильського» питання для жителів громади, міський голова Сергій Лисицький приділяє його вивченню багато часу. Його позиція, що безкоштовне лікування, оздоровлення та медичну діагностику мають отримувати всі «чорнобильці», незалежно від категорії, вказаної у посвідченні.

Ознайомившись з діючими постановами Кабміну та програмами соціального захисту для постраждалих від ЧАЕС, було організовано ряд зустрічей та поїздка до державного закладу «Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення Міністерства охорони здоров’я України”.

Міський голова Сергій Лисицький, його заступник Юрій Данюк та голова Олевської громадської організації «Чорнобиль-33» Євгеній Лузін приїхали до даного закладу, щоб особисто пройти в ньому обстеження та перевірити якість надання медичних послуг. Вони на власному прикладі переконались, що у закладі проводять комплексний підхід до діагностування, оздоровлення та лікування, а всі аналізи та обстеження є безкоштовними для всіх категорій постраждалих від ЧАЕС (1,2,3 та 4). Що важливо, у цьому закладі обслуговують і дітей, і дорослих. Як результат, із головним лікарем установи Вадимом Боженком укладено домовленість, що один день в тиждень буде виділений для медичного обстеження жителів нашої громади. Більше інформації читайте за посиланням на сайт https://usdrzn.group.ws/

 

Вдалося відвідати і лікувально-реабілітаційний центр імені Гуца, безкоштовно тут обслуговують лише ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Продовжили обговорення безкоштовного медичного обстеження «чорнобильців» з головою Житомирської асоціації «Дзвони Чорнобиля» Леонідом Антонюком. Він із задоволенням погодився на співпрацю та сприяння щодо забезпечення лікування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» міста Житомир. У 2016 році там реконструйовано приміщення відділення Центру радіаційного захисту населення та створені гарні умови для перебування пацієнтів. Тут є можливість пройти комплексне лікування, обстеження на сучасному діагностичному обладнанні за направленням сімейного лікаря.

У міській раді вже розробили проєкт «Програми підтримки жителів Олевської ТГ, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС на 2021-2025 роки». Її мета – сприяти покращенню соціально-побутового обслуговування, медичного забезпечення  та оздоровлення громадян, які постраждали від аварії на Чорнобильській атомній станції.

Найближчим часом дане питання буде винесено на розгляд сесії. Буде вирішуватись можливість безкоштовного підвезення жителів громади у лікувальні заклади.

Довідково. Державний заклад «Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення Міністерства охорони здоров’я України», розташований в заповідній зоні м. Києва, Пуща Водиця, з 1986 року надає безоплатну амбулаторно-консультативну допомогу дітям та дорослим з усіх областей України, стаціонарну – дітям від 1-го до 18 років, постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, а з вересня 2019 року, також, дітям, батьки яких є учасниками бойових дій в зоні АТО, або такі, що втратили батьків в зоні АТО.

Діти та дорослі можуть звертатися за направленням лікувального закладу або самостійно, як індивідуально, так і групами.

До стаціонару госпіталізуються діти для комплексного обстеження та лікування, оздоровлення, яке не позбавляє дитину права на санаторно-курортну  путівку. Діти до 4-х річного віку госпіталізуються з мамою по догляду, віком понад 4 роки з мамою – з клінічними показами.
Створено можливості для поєднання обстеження, лікування та оздоровлення з навчанням. 

Контактні телефони: (044) 205-06-07, 205-06-08, 205-06-20, 205-06-15.

Е-maildzusdrzn@ukr.net

Сайт: usdrzn.group.ws

Схема проїзду: від площі Шевченка – трамвай № 12, 17 до зупинки “Спец. диспансер”; від метро «Академмістечко» – автобус № 30 до зупинки «вул. Міська», а далі – трамвай № 12,17  до зупинки «Спец. диспансер».

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту