В міській раді обговорили створення Концепції інтегрованого розвитку територіальної громади

Впровадження земельної реформи та децентралізація підняли низку практичних питань, які цікавлять не лише представників ОТГ, але й пересічних землекористувачів: цифровізація, оренда та податки, інвентаризація земель, зміна цільового призначення, розпаювання та інше.

Ці та ряд інших питань обговорили під час робочої зустрічі із директором ТОВ “Український науково-проектний інститут цивільного будівництва», заслуженим архітектором України Олександром Чижевським та директором ТОВ «Картографія +» (створення топографо-геодезичної та картографічної інформації) Ігорем Хмарою, яка відбулась 2 вересня. У засіданні взяли участь міський голова Сергій Лисицький, секретар міської ради Сергій Мельник, головний архітектор громади Володимир Пятницький, начальник відділу містобудування, архітектури та будівництва Володимир Верещако.

Директор ДП «УНПІЦБ» Олександр Чижевський звернувся із пропозицією розробити для Олевської ТГ Концепцію інтегрованого розвитку громади. В подальшому ця Концепція стане основою завдання на розроблення комплексного плану просторового розвитку території Олевської територіальної громади.

Відповідно до ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» Концепція інтегрованого розвитку територіальної громади – це документ стратегічного планування, який розробляється на замовлення органу місцевого самоврядування із залученням місцевих мешканців, суб’єктів господарювання, що зареєстровані, здійснюють господарську діяльність або мають намір здійснювати таку діяльність на території територіальної громади.

Для громади – це інструмент управління територією та усвідомлення всіх своїх наявних ресурсів, які є на території громади. Для мешканців – це інструмент можливості впливу на владу та прозорість в ухваленні рішень. Для бізнесу – це прозора інвестиційна спроможність громади, коли інвестор бачить, що конкретну земельну ділянку він може взяти з усіма документами, і ніхто його не ошукає.

Які переваги для громад це дає? Перш за все – це прозорість в ухваленні рішень, адже комплексний план є в форматі електронного документу з гео- та метеоданими. Він публікується на Геопорталі громади, є у відкритому доступі, і кожен мешканець, потенційний інвестор та сусід з іншої громади може подивитися, які є наміри на планування цієї території.

Наступний комплексний план є інструментом управління території – це, для прикладу, інструмент запобігання природних та техногенних катастроф, оскільки іде повний аналіз природних ресурсів з виявленням, наприклад, підтоплення та затоплення та з організацією заходів, які запобігають цим несприятливим природним чинникам.

Далі – є резервування земельних ділянок під суспільні потреби, досить часто така ситуація виникає в населених пунктах, коли не має території для нового кладовища.

Ще однією перевагою комплексного планування є зміна цільового призначення земельних ділянок, наприклад, з сільськогосподарської на виробництво, що приносить інвестиції в громаду та створює нові робочі місця. Також це є зручність в наданні адміністративних послуг, містобудівних умов чи обмежень. Будь-який зацікавлений громадянин може зайти на сайт громади і подивитися всі параметри забудови конкретної земельної ділянки і тоді вирішити – вона йому потрібна чи ні, вона задовольняє його потреби чи ні? Отже, таке комплексне планування має значні переваги для всіх учасників.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту