80 років трагедії під Варварівкою

15 листопада – скорботна дата в історії Олевська. 80 років тому на околиці села Варварівка німецько-фашистськими загарбниками було вбито 900 мирних жителів Олевська єврейської національності.

На знак вшанування пам’яті невинно вбитих, міський голова Сергій Лисицький, секретар ради Сергій Мельник, заступники міського голови Василь Ковальчук, Юрій Данюк та керуючий справами виконавчого комітету Володимир Дворецький поклали квіти до пам’ятника розстріляним та схилили голови у хвилині мовчання.

Засвоїти уроки історії – обов’язок теперішніх і прийдешніх поколінь. Маємо не лише пам’ятати про безневинні жертви минулого, але й об’єднати зусилля, щоб не допустити повторення трагедій, подібних цій.

Додатково.

За словами вчителя історії Олевського професійного ліцею Олександра Павленка, дата трагедії сфальсифікована комуністичною владою і, насправді, масовий розстріл відбувся 19 листопада. Про це зазначається у кримінальному процесі Сигала Хаїма Ісаковича, показах свідків, вироку суду, обвинувачувальному заключенні, єврейських енциклопедіях, Історії  Голокосту під редакцією Семена Альтмана, зазначає він.

Дата вибрана не випадково. 15 листопада 1941 року – це останній день існування та офіційна дата ліквідації «Поліської Січі» отаманом Т.Бульбою-Боровцем. Аби очорнити їх репутацію та щоб винними у страті вважали «бульбівців», дату вбивства перенесли на 15 листопада. На жаль, таких фактів в історії України дуже багато.  

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту