Міський голова зустрівся з колективом Дружбівського НВК

7 лютого відбулась зустріч міського голови Сергія Лисицького, його заступника Юрія Данюка та начальника відділу освіти, молоді та спорту Валерія Левченка із педагогічним колективом Дружбівського навчально-виховного комплексу. Також була присутня староста округу Ольга Хомутовська. Спільно обговорювали роботу Дружбівського НВК в умовах реформування освіти та зміни шкільної мережі в громаді.

Відділ освіти, молоді та спорту розробив проєкт (!) мережі закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) в Олевській ТГ, з яким вже ознайомив директорів шкіл. Згідно цього проєкту Дружбівський НВК, в тому числі Журжевицька та Сердюківська школи, будуть реорганізовані у початкові школи, тобто залишаться лише 1-4 класи. До речі, ліцеями стануть (матимуть 10-12 класи) Олевська гімназія, Олевська ЗОШ №3, Кишинська, Лопатицька, Жубровицька школи та, можливо, Олевська ЗОШ №2 (Радовельський ліцей залишиться без змін). Решта – гімназіями (матимуть 9 класів). Даний проєкт формувався відповідно до дорожньої карти реформи базової та профільної школи і наповнюваності шкіл учнями.

Читайте також «Маємо сформувати спроможну мережу закладів освіти та медицини»

Колектив Дружбівського НВК хоче, щоб їх навчально-виховний комплекс був гімназією або був розглянутий інший варіант як зберегти заклад. Наразі в ньому навчається 47 учнів, працює 19 педагогів.

Міський голова Сергій Лисицький зазначив: «Я хочу зберегти вашу школу і ваш колектив, щоб всі мали роботу. Ця зустріч відбулась для того, щоб почати робити якісь кроки. Всі процеси мають відбуватися максимально публічно, з обговореннями в колективах. Має бути проведена інформаційна робота».

Начальник відділу освіти, молоді та спорту зазначив, що утримання малонаповнюваних шкіл вимагає значного фінансування.

Так, видатки на одного учня в Олевській ТГ складають в середньому 35 тис грн. Для прикладу, у Дружбівському НВК – 89,6 тис грн, у Новоозерянському НВК – 72,4 тис грн, Перганській ЗОШ – 75,6 тис грн, Журжевицькій ЗОШ – 73,5 грн, Жубровицькій ЗОШ – 34,3 тис грн, Кишинській ЗОШ – 35,8 тис грн, натомість, найменше в Олевській гімназії – 26,6 тис грн.

Крім цього, найближчим часом громади мають затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти, з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв, безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору, демографічних показників, спроможності територіальних громад, профілізації старшої профільної школи та профілів навчання.

Освітня субвенція передбачає кошти лише на оплату праці педагогічних працівників, все інше, як і раніше, мають забезпечити громади. Стоїть питання про утримання великих площ шкіл, а це і опалення, і покращення матеріально-технічної бази, і ремонти та багато іншого. Та найголовніше – діти мають отримувати якісну освіту в гарних умовах, із сучасним обладнанням що в місті, що в селах.

Найбільшу роль в ситуації з освітою відіграють діти, з кожним роком народжуваність падає. В найближчі 6 років кількість дітей в школах громади суттєво знизиться.

Після зустрічі міському голові провели екскурсію школою та дитсадком. Заодно обговорили виділення приміщень НВК для облаштування в них ФАПу з окремим входом.

На фото: директорка Дружбівського НВК Содель Валентина Леонідівна

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту