Поліцейські нагадують громадянам, як не стати жертвами шахраїв у воєнний час

У цей складний для України час все частіше з’являються випадки шахрайства.

З моменту введення воєнного стану аферисти почали вигадувати все нові шахрайські схеми, за допомогою яких привласнюють гроші мирного населення. Також є ті, які вирішили діяти за вже перевіреними схемами. Найчастіше телефонні шахраї працюють групами, нерідко серед них є люди, які перебувають у місцях позбавлення волі. Поширеним способом шахрайства є викрадення коштів з банківських карток або через мережу Інтернет.  

Серед найпоширеніших шахрайських схем є пропозиції в інтернет мережі неіснуючих товарів або послуг, яких насправді не планували надавати. Побільшало випадків, пов’язаних із телефонними шахраями, які видають себе за представників банківських установ, маючі на меті дізнатися інформацію про реквізити банківських карток або інших електронних носіїв для подальшого списання коштів.

Крім того, слід бути обережними з емоційними проханнями про допомогу в електронних листах. Також подібні схеми поширюються у Telegram та інших соціальних мережах. Хоча соцмережі і відіграють важливу роль у поширенні інформації про благодійну допомогу під час війни, вони також є платформою для маніпуляцій, шахрайства та розповсюдження фейків.

Як розпізнати шахрайські схеми

  • Уважно перевіряйте інформацію, перш ніж надсилати гроші, для цього краще зупинитися на відомих організаціях, які мають досвід роботи в цій галузі та представництво в Україні.
  • Жертвуйте гроші через офіційний сайт організації або зверніться безпосередньо до неї.
  • Не переходьте за підозрілими посиланнями та уникайте завантаження вкладених файлів у листах електронної пошти чи повідомленнях соціальних мереж, особливо з невідомих джерел. Вони можуть спонукати вас завантажити шкідливе програмне забезпечення на пристрій.
  • Будьте обережні з повідомленнями навіть на надійних ресурсах. Для цього перевіряйте будь-яку інформацію з кількох джерел.
  • Будьте уважні з публікаціями у соціальних мережах з рекламою благодійних організацій. Не варто орієнтуватися на рекомендації друзів, оскільки вони можливо не перевірили інформацію, та на кількість вподобань.
  • Не піддавайтеся тиску шахраїв, які використовують невідкладність ситуації, щоб змусити вас зробити пожертвування, не роздумуючи.

Поліцейські нагадують, будьте пильні та обережні, не довіряйте будь-яким телефонним дзвінкам від невідомих людей. Не поспішайте приймати рішення і скоювати не обдумані дії. Бережіть свої заощадження!

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту