Вулиці Московська більше не має. Її перейменували

На засіданні 19 сесії Олевської міської ради було прийнято одноголосне рішення про перейменування вулиці Московська та однойменних провулків на вулицю Спасо-Преображенську. Вулицю та два провулки «назвали» на честь Спасо-Преображенського храму Православної Церкви України Київського патріархату.

З цікавого, ця вулиця має три провулки, 2-й провулок Московський був перейменований на Євгена Концевича ще у 2016 році Житомирською ОДА, але чомусь лише один.

У 2016 році вулицю Московська не вдалося перейменувати через небажання жителів. До цього питання повертались у 2021 році, але теж безрезультатно. А зараз люди з радістю прийняли нову назву.

Перше перейменування вулиць в Олевську сталося у 2011 році. Частина депутатів домоглися змін радянських назв: Постишева стала Олени Теліги; Косіора – Олега Ольжича; Кірова – Гетьмана Виговського; Петровського – Олексія Опанасюка; Куйбишева – 20-річчя незалежності України; Калініна – Героїв Крут; Котовського – Юрія Тютюнника.

У 2016 році завдяки закону про декомунізацію колишня Комсомольська стала Калинова, Чапаєва – Олевської республіки, І пров. Чапаєва – вулиця Устима Кармелюка, Островського – Гетьмана Сагайдачного, Радгоспна – Валерія Лобановського, Кузнєцова – Григорія Сковороди, Федорова – Хмелівською, Енгельса – Олексія Береста, Іскра – Олени Пчілки, Зої Космодем’янської – Свято-Воздвиженською, Щорса – Січових Стрільців, Коцюбинського – Михайла Коцюбинського, Грабчака – Зеленою, Жовтнева – Фарзаводською.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну, Олевська ТГ, як і більшість міст, вирішила відмовитися від топонімів, пов’язаних з російськими діячами культури, науки або будь-яких географічних назв країни агресора.Так, на сесії створено робочу групу, яка вивчатиме питання перейменування вулиць та провулків на території всієї громади.

До складу цієї комісії увійшли:

Голова робочої групи:  Лисицький Сергій Іванович – міський голова;

Заступник голови робочої групи: Іванченко Ярослав Станіславович – депутат міської ради;

Секретар робочої групи: Вжесінська Анна Олександрівна – депутат міської ради.

Члени робочої групи:

  • Яценко Наталія Степанівна – депутат міської ради.
  • Вовк Сергій Анатолійович – депутат міської ради.
  • Вардецький Леонід Миколайович – депутат міської ради.
  • Пятницький Володимир Броніславович – головний архітектор громади.
  • Ліпей Павло Миколайович – головний спеціаліст відділу містобудування, архітектури та будівництва.

Отож, зовсім скоро українські вулиці «назвуть» українськими іменами.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту