ЗОШ та НВК більше не буде: в Олевській громаді перейменовують навчальні заклади

На сесії депутати розглянули рішення про перейменування закладів загальної середньої освіти.

Всього в Олевській ТГ 35 загальноосвітніх навчальних закладів. Кількість здобувачів освіти в територіальній громаді щороку зменшується. Однак, невтішні демографічні показники та міграція населення громади сприяє тенденції до зменшення наповнюваності класів.

Відповідно до чинного законодавства, держава виділяє кошти за розрахунковою наповненістю класів залежно від кількості та густоти населення, площі території, тощо. За таких умов, в школах з фактичною наповненістю класів, меншою за розрахункову виникає дефіцит фінансування оплати праці педагогічних працівників, а вартість утримання одного учня в таких школах є значно дорожче, ніж у школі з повнокомплектними класами. Також слід врахувати, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, а громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу закладів освіти. Олевська міська рада витрачає значні кошти на комунальні послуги шкіл з невеликою наповненістю класів, в той час коли ці кошти можна було б спрямувати на проекти розвитку, заходи енергозбереження, придбання сучасного обладнання для навчальних кабінетів, придбання шкільних автобусів, підручників та посібників тощо для  створення комфортних умов для навчання.

За таких обставин було необхідним прийняти рішення щодо підвищення спроможності освітньої мережі, що забезпечить доступність, якість і результативність надання освітніх послуг відповідно до стандартів, встановлених державою, та запитів учасників освітнього процесу, а також ефективне використання наявних ресурсів (кадрових, інфраструктурних, матеріально- технічних, фінансових тощо).

З метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів, виникла необхідність провести заходи з оптимізації шкільної мережі. Відповідно до ст.32 Закону України “Про повну загальну середню освіту” мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

При підготовці питання реорганізації та зміни типу закладів освіти проводились неодноразово наради з керівниками шкіл, працівниками міської ради та відділу освіти, молоді та спорту. Обговорювалось це питання також безпосередньо в педагогічних  колективах.

Тому під час сесії депутати одноголосно прийняли рішення про перейменування закладів загальної середньої освіти було прийнято. Біотехнологічний ліцей “Радоволь” і Поясківська філія І -ІІ ступня опорного навчального закладу біотехнологічний ліцей “Радовель” не перейменовувались, у зв’язку з тим, що вони відповідають чинному законодавству.

Так, з 1 вересня 2022 року в Олевській ТГ не буде звичних шкіл, а буде функціонувати 17 ліцеїв, 10 гімназій та 6 початкових шкіл.

Про перейменування закладів загальної середньої освіти

 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту